Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Zupa z wędzonego homara | Grill360
Zupa z wędzonego homara
90 min 2 osoby < 300 zł

Zupa z wędzonego homara

Odkryj, jak w kilku prostych krokach przygotować wyjątkową zupę z wędzonego homara, która oczaruje nie tylko smakoszy kuchni morskiej. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Wędzony homar to wyrafinowana uczta, która wprowadzi do Twojego stołu nutę luksusu i intensywnego smaku morza. To danie wymaga odrobiny czasu i troski, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Wędzenie homara w drewnie bukowym, nada mu unikalnego, głębokiego aromatu, który doskonale współgra z delikatnością mięsa tego wykwintnego skorupiaka.

W tym przepisie odkryjemy tajemnicę przygotowania wędzonego homara, krok po kroku z pomocą wędzarni marki Borniak. Przekonaj się, jak stworzyć w domu wędzoną ucztę, która zaskoczy podniebienie i dostarczy niezapomnianych doznań smakowych.

Sprawdź także: Jak grillować ryby i owoce morza – praktyczne porady

Składniki

  • 1 homar gotowy do ugotowania (alternatywnie mrożony)
  •  marchewka
  •  czosnek
  •  cebula lub por
  •  seler naciowy
  •  pomidory
  •  
  •  Składniki na zupę:
  • 1 przecier pomidorowy
  • 400 ml wywaru ze skorupiaków
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml śmietany
  •  sól i pieprz
  •  masło
  •  trochę whisky do zupy i do wędzarni (opcjonalnie)
  •  estragon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozmrożonego homara wkładamy w całości do wędzarni nagrzanej do temperatury 100°C i pozostawiamy na około 40 minut.
  2. Do wędzarni wkładamy pokrojone i ułożone na brytfannie warzywa. Krótko przypiekamy.
  3. Po tym czasie homara odkładamy na bok i filetujemy mięso – oddzielamy ogon i przecinamy go za pomocą nożyczek do kurczaka, a następnie rozkrajamy ostrym nożem. Następnie ze środka wyjmujemy jelita, odcinamy szczypce i rozkrajamy korpus.
  4. Wędzone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy z przecierem pomidorowym, pancerzem oraz wywarem ze skorupiaków przez około 30 minut.
  5. Od czasu do czasu usuwamy powstałą pianę, a następnie przecedzamy zupę.
  6. Wywar doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem i jednym liściem laurowym.
  7. Mięso homara krótko podsmażamy na patelni na maśle z odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy do zupy.
  8. Całość podajemy na talerzu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Spaghetti z krewetkami z grilla 30 min 2 osoby Spaghetti z krewetkami z grilla
Homar z grilla 15 min 2 osoby Wideo Homar z grilla
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *