Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska - Przepisy Grill360
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska
30 min 4 osoby <120 zł

Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

Tradycyjna zupa tajska? To wcale nie musi być trudne! I pomimo, że „Tom Yum Gai” brzmi trochę egzotycznie, to samo przygotowanie zupy pójdzie Ci jak z płatka. A smak? Sam się przekonaj! 🙂

Składniki

  • 20 obranych surowych krewetek
  • 2 cebule czerwone pokrojone w ćwiartki
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • 1 l wody
  • 350 ml mleka kokosowego (ok. 1/3 kartonu)
  • 4 łyżki tajskiej pasty Tom Yum Gai
  • 3 laski trawy cytrynowej
  • 5 suszonych liści kaffiru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4-6 łyżeczek cukru brązowego
  •  Świeża kolendra
  •  Olej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią.
  2. Ulokuj Wok bezpośrednio nad żarem i rozgrzewaj przez 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.
  3. Otwórz pokrywę i nalej na wok 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz pomidory (uważaj na gorący olej) i rozłóż składniki równomiernie na woku. Nie mieszaj, zamknij pokrywę.
  4. Po upływie ok. minuty otwórz pokrywę i przemieszaj składniki tak, aby przesmażyły się z drugiej strony. Cebula powinna być mocno zrumieniona. Dodaj krewetki i zamknij pokrywę.
  5. Po kolejnej minucie dodaj pastę Tom Yum Gai, wymieszaj dokładnie i zamknij pokrywę na ok. 30 sekund.
  6. Po otwarciu pokrywy dolej wodę, mleko kokosowe, trawę cytrynową oraz liść kaffiru. Zamieszaj zupę, zamknij pokrywę i poczekaj, aż potrawa stanie się gorąca.
  7. Dodaj cukier oraz sos rybny, zamieszaj i rozlej do misek. Serwuj ze świeżą kolendrą.

Zobacz również:

Zupa z wędzonego homara 90 min 2 osoby Zupa z wędzonego homara
Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha