Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Zupa Tom Kha z grilla ? – szybkie danie z Tajlandii | Grill360
Zupa Tom Kha
30 min 4 osoby <60 zł Wideo

Zupa Tom Kha

Zupa Tom Kha to prosta i szybka zupa z woka. Danie z Tajlandii ma tysiące smaków i aromatów i można je przygotować z polskich warzyw. Dodatek mleka kokosowego i liści kafiru, nadaje zupie doskonały, orientalny smak.

„Danie przygotowujemy z użyciem woka na grillu węglowym, ponieważ zależy nam na wysokiej temperaturze. Możemy wykorzystać jeden z patentów, aby szybko nagrzać grill węglowy – zostawiam go lekko otwartego, dzięki czemu cug jest jeszcze większy. Rozpaliłem też cały komin brykietu i dorzuciłem węgla drzewnego, dzięki czemu mamy bardzo wysoką temperaturę.” Kacper Salzman

Zupa Tom Khai to obok Tom Yum Goong jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. W Tajlandii Tom Khai podaje się często w formie curry – z talerzem ryżu. W naszej wersji potrawa będzie miała formę zupy. Składniki są bardzo proste, podobnie jak metoda przygotowania. Bardzo ważną częścią tego dania jest mleko kokosowe i liście limonki. Zupa jest pikantna i nieco kwaskowata, dodając pastę Tom Kha, warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, gdyż do past dodaje się dużą ilość chili. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki

  •  cebula
  •  papryka
  •  cukinia
  •  pieczarki
  •  pomidory
  •  brokuły
  •  kapusta pekińska
  •  kolendra
  •  trawa cytrynowa
  •  liść kafiru
  •  galangal
  •  pasta tom kha
  •  mleko kokosowe
  •  sos sojowy
  •  sos rybny
  •  cukier
  •  limonka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grilla węglowego. Podczas grillowania z użyciem woka ważne jest to, abyśmy uzyskali bardzo wysoką temperaturę. Możemy wykorzystać jeden z patentów, aby szybko nagrzać grill węglowy – zostawiamy go lekko otwartego, dzięki czemu zwiększa się cug, a co za tym idzie – grill szybciej się nagrzewa.
  2. Do rozpalania użyj komina do rozpalania brykietu. Możesz rozpalić cały komin oraz dorzucić kawałki drewna, aby szybko uzyskać pożądaną temperaturę. W grillach Weber znajdują się kosze Char Basktet, które pomagają nam grillować w sposób bezpośredni. Więcej o grillowaniu bezpośrednim znajdziesz tutaj.
  3. Żeliwny wok połóż na ruszt i poczekaj, aż się nagrzeje. Na tym etapie nie wlewamy jeszcze do woka oleju. Warzywa wrzucamy dopiero, kiedy zobaczymy, że wok zaczyna delikatnie dymić.
  4. Jedna zasada, której należy przestrzegać, grillując na woku – warzywa wrzucamy na woka od najtwardszych do najbardziej miękkich, czyli np. zaczynamy od cebuli, a skończymy na pomidorach.
  5. Na woku rozgrzej olej. Wrzuć czerwoną cebulę, imbir i trawę cytrynową. Dodaj paprykę.
  6. Na wok wsyp cukier i poczekaj, aż ulegnie karmelizacji. Na kilka minut zamykamy pokrywę grilla.
  7. Kiedy temperatura nieco spadnie, dodaj czosnek. Warzywa mieszaj cały czas. Następnie dodaj pastę Tom Kha.
  8. Do grillowanych warzyw dodaj brokuł i liście z drzewa limonki. Wlej mleko kokosowe i wodę (lub wywar z warzyw bądź mięsa). Przypraw sosem sojowym i rybnym. Zagotuj zupę.
  9. Na koniec dodaj pomidory i kapustę pekińską. Do zupy wlej sok z połowy limonki oraz dodaj kolendrę.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Zupa tajska z grilla 30 min 2 osoby Zupa tajska z grilla
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska 30 min 4 osoby Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *