Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Ziemniaki z grilla elektrycznego ? z dodatkiem sera i boczku | Grill360
Ziemniaki z grilla elektrycznego
90 min 4 osoby <15 zł

Ziemniaki z grilla elektrycznego

Ziemniaki z grilla elektrycznego to doskonały dodatek grillowy lub autonomiczne danie – przedstawiamy przepis na grillowane ziemniaki, zapieczone z mozzarellą i masłem. Podajcie z jogurtem lub swoim ulubionym sosem BBQ.

„Jest całe mnóstwo sposobów na upieczenie ziemniaków – z folią, bez folii, w niskiej temperaturze, wysokiej… Próbowaliście kiedyś po prostu zostawić ziemniaki na godzinę w grillu skręconym na minimum? Mam wrażenie, że nie potrzeba nic więcej.” Kacper Salzman

Ziemniaki to pomysł na niedrogi dodatek do dania głównego lub samodzielną potrawę. Przedstawiamy przepis na ziemniaki z grilla elektrycznego z dodatkiem chrupiącego boczku, mozzarelli i topionego masła. W prezentowanym przepisie ziemniaki zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse – pamiętaj o tym, aby na początku grillowania skręcić oba palniki na minimum. Temperatura powinna osiągnąć 160 stopni. Przy zapiekaniu ziemniaków z serem odkręć wszystko na max.

Jeżeli grillujesz na grillu gazowym – wszystkie palniki odpal na minimum, a do zapiekania ustaw je na maximum. Jeżeli natomiast grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi (więcej o rozpalaniu grilla węglowego znajdziesz tutaj). Ziemniaki pieczemy w temperaturze pośredniej. Kiedy będą gotowe i zaczniemy je faszerować serem – odkręć palniki na maxa.

Składniki

  •  
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 plastry boczku
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
  •  sól

Przygotowanie:

  1. Wrzuć ziemniaki do miski, zalej olejem i posyp solą.
  2. Na grillu elektrycznym Weber Pulse skręć oba palniki na minimum. Temperatura powinna osiągnąć 160 stopni.
  3. Ziemniaki połóż na grillu elektrycznym i piecz w temperaturze pośredniej ok. 1 h. Przez ten czas ziemniaki na grillu elektrycznym bardziej się przyrumienią. Sprawdź nożem, czy ostrze łatwo przechodzi.
  4. Zdejmij ziemniaki z grilla.
  5. Zacznij grzać grill na maximum.
  6. Natnij ziemniaki nożem wzdłuż.
  7. Ściskając ziemniaka z dwóch stron, otwórz jego środek przynajmniej na dwa palce.
  8. Posól w środku i włóż kawałek masła. Następnie garść mozzarelli. Tak przygotowane ziemniaki położymy ponownie na grillu elektrycznym.
  9. Przy ponownym zapiekaniu ziemniaków z serem odkręć palniki grilla elektrycznego na max.
  10. Połóż z powrotem na grill.
  11. Jednocześnie grilluj plastry boczku przez 2-4 minuty. Tak, aby boczek był przyrumieniony i chrupiący.
  12. Gdy ser się rozpuści i zapiecze, zdejmij ziemniaki, w tym celu możesz użyć szczypiec.
  13. Pokrój boczek w plastry lub w kostkę.
  14. Posyp ziemniaki boczkiem i podawaj z jogurtem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla 45 min 2 osoby Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *