Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Żeberka w miodzie i whisky z grilla ? | Przepisy | Grill360
Żeberka w miodzie i whisky z grilla
90 min 2 osoby <120 zł Wideo

Żeberka w miodzie i whisky z grilla

Żeberka w miodzie i whisky, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, kapusty lub śliwek. Ogrom wariacji na temat wieprzowiny sprawił, że i ja postanowiłem zaszaleć. Połączyłem ze sobą dwa jakże pożądane składniki; czerwone mięso i szlachetną whisky. Zapraszam na sztandarowe danie każdego mięsożercy i wielbiciela elitarnych trunków.

„Danie zaskakująco proste w wykonaniu, intensywnie rozgrzewające i maksymalnie sycące.” Michał Dobosz

Pamiętaj, że kupując żeberka na grilla, możesz znaleźć w sklepach ich różne rodzaje. W zależności od miejsca wykrawania mięsa, żeberka dzielą się na: baby back ribs (wykrawa się je z odcinka leżącego pod kręgosłupem świni), rib tips (najniższa część żeber w strefie brzusznej), spare ribs (obszar poniżej baby back ribs), country style pork ribs (mięso wykrawane z łopatki, w pobliżu baby back ribs).  Żeberka w miodzie, które przygotujemy w tym przepisie, powinny mieć około 35% przerost tłuszczu. Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku – jego zbyt mała ilość sprawi, że żeberka mogą być przeciągnięte i zbyt suche.

Składniki

  •  żeberka wieprzowe z kością
  •  oliwa
  •  sól
  •  pieprz
  •  świeży imbir
  •  świeży czosnek
  •  gwiazdki anyżu
  •  świeża papryczka chili
  •  miód
  •  sos sojowy
  •  whisky
  •  sproszkowana papryka ostra
  •  ocet jabłkowy
  •  bulion
  •  świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Żeberka, które wybrałem posiadały ok. 35% przerost tłuszczu. Wspominam o tym nie bez powodu, ponieważ jak wiadomo tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku i korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję potraw. Zbyt chude żeberka łatwo przeciągnąć, w efekcie czego, stają się twarde i suche.
  2. Przystępując do grillowania, wieprzowinę oprószyłem solą oraz pieprzem, a następnie umieściłem ją w naczyniu z rozgrzaną oliwą.
  3. Ponieważ moim założeniem było osiągnięcie idealnie miękkiego, z łatwością odchodzącego od kości mięsa, sumiennie kontrolowałem sytuację na ruszcie.
  4. Aby podkręcić charakter dania, posiekałem świeży imbir i czosnek w cienkie plastry. Aromatyczne dodatki rozłożyłem wśród skwierczących żeberek i pozwoliłem, aby smaki połączyły się w idealnie wyważoną całość.
  5. Nie zapomniałem również o gwiazdkach anyżu, które rewelacyjnie komponują się z mięsem i świeżo skrojonej papryczce chili.
  6. Kiedy całość zaczęła roztaczać wokół niesamowity zapach, sięgnąłem po miód i polałem nim wieprzowinę. Następnie, do naczynia dodałem odrobinę sosu sojowego, słuszną ilość whisky i sproszkowaną ostrą paprykę.
  7. Doprowadziłem całość do wrzenia, a na końcu podlałem octem jabłkowym i bulionem.
  8. Godzina na grillu pod przykryciem sprawiła, że większość płynów zredukowała się do minimum.
  9. W rezultacie otrzymałem odpowiednio gęsty, esencjonalny sos i żeberka w perfekcyjnej glazurze, które udekorowałem świeżą kolendrą.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli 6h 2 osoby Wideo Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu >5 osób Wideo Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu