Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
?Węgorz wędzony – przepis | Grill360
Węgorz wędzony
6h 4 osoby < 300 zł

Węgorz wędzony

Wędzenie węgorza to satysfakcjonujące zajęcie, które gwarantuje doskonałe efekty smakowe. W tym przepisie pokażemy Wam, jak przygotować wędzonego węgorza w wędzarni marki Borniak. Zapraszamy!

Wędzenie ryb to sztuka, która wymaga precyzji i doświadczenia. Wędzarnia marki Borniak to gwarancja jakości i doskonałych efektów, gdyż zapewnia kontrolowane warunki i niezawodną technologię. Dzięki niej możemy uzyskać wspaniałe wędzone dania, które zachwycają nie tylko smakiem, lecz także aromatem.

Jednym z najbardziej cenionych przysmaków wśród wędzonych ryb jest węgorz. Jego mięso, delikatne i aromatyczne, idealnie nadaje się do wędzenia, pozostawiając w ustach niezapomniane doznania smakowe. Oto przepis na wędzonego węgorza w wędzarni marki Borniak, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sprawdź także: Wędzenie ryb krok po kroku – aromatyczne ryby wędzone z wędzarni elektrycznej

 

Składniki

  • 2 kg świeżego węgorza
  • 800 g soli morskiej
  • 4 litry słodkiej wody

Przygotowanie:

  1. W metalowej brytfannie przygotowujemy roztwór wody oraz soli i pozostawiamy w nim węgorze na maksymalnie 20 minut.
  2. Następnie wylewamy solankę i dokładnie opłukujemy ryby pod bieżącą wodą.
  3. Każdą sztukę nabijamy na haki do wędzenia marki Borniak, a następnie suszymy w wędzarni w temperaturze 30°C, używając osuszacza do wędzarni Borniak. Cały proces trwa około 1 godzinę 20 minut lub do momentu aż węgorzę nie będą lepkie.
  4. Następnie montujemy generator dymu, napełniamy go zrębkami Borniak Hickory i ustawiamy temperaturę 70°C.
  5. Węgorze wędzimy przez około 2 godziny i 30 minut.
  6. Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i efektu karmelizowanego tłuszczu, gotowe węgorze możemy zawinąć na całą noc w papier rzeźniczy i przejść do degustacji dopiero następnego dnia.

Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone
Dziki łosoś wędzony na zimno 40h 4 osoby Dziki łosoś wędzony na zimno
Wędzone udka gęsi z buraczkami 90 min 2 osoby Wędzone udka gęsi z buraczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *