Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Wędzony mostek wołowy z frytkami | Grill360
Wędzony mostek wołowy z frytkami
7h >5 osób < 300 zł

Wędzony mostek wołowy z frytkami

Przepis na wędzony mostek wołowy z frytkami – aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso, podane z domowymi, chrupiącymi frytkami. Doskonały pomysł na obiad z grilla dla wszystkich miłośników intensywnych smaków. Sprawdź przepis!

Mostek wołowy to jedno z najbardziej cenionych mięs przez miłośników kuchni grillowej. Dzięki swojej soczystości i wyjątkowemu aromatowi, stanowi idealną bazę do przygotowania potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wędzony mostek, charakteryzujący się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, to klasyka amerykańskiego barbecue. Co więcej, jego smak i aromat doceniają smakosze na całym świecie! W połączeniu z chrupiącymi frytkami, staje się niezastąpionym daniem na każdym spotkaniu rodzinnym, obiedzie lub grillu ze znajomymi.

Aby uzyskać idealny, wędzony mostek wołowy, warto poświęcić na przygotowanie około 6 godzin. Długie grillowanie w niskiej temperaturze pozwala na powolne wędzenie włókien mięsa, co nadaje mu charakterystyczną miękkość i bogaty smak. Wędzony mostek wołowy z frytkami został przygotowany przy pomocy cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt AutoIgnite™ Series 545. Ten sprzęt ułatwia kontrolowanie temperatury oraz równomierne wędzenie mięsa. Towarzyszące mu domowe frytki z łatwością przygotujesz we frytkownicy lub na patelni, dbając o to, by były złociste i chrupiące. Danie podawane jest na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany, sosu BBQ oraz startego sera. Wędzony mostek wołowy z frytkami to doskonały pomysł na sycący obiad lub kolację w gronie najbliższych. Sprawdź i wypróbuj przepis już dziś!

Zobacz również: Cyfrowy grill węglowy i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 800 [RECENZJA]

Składniki

  • 1 cały mostek wołowy (około 2 kg)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szklanka sosu BBQ
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki startego sera
  • 4 łyżki przyprawy BBQ
  • 4 łyżki przyprawy SPG BBQ Rub
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju z awokado

Przygotowanie:

  1. Odetnij tłuszcz i srebrną skórę z mostka.
  2. Mięso dopraw solą i przyprawami BBQ.
  3. Wędzarnię i grill węglowy Masterbuilt ustaw na 135°C.
  4. Po rozgrzaniu grillo-wędzarni, umieść mostek na ruszcie.
  5. Gdy mostek osiągnie temperaturę wewnętrzną około 74°C, zawiń go w papier rzeźniczy i włóż z powrotem do wędzarni.
  6. Następnie kontynuuj pieczenie, aż temperatura wewnętrzna będzie wynosić około 96°C – całkowity czas wędzenia powinien zająć około 6 godzin.
  7. Po uwędzeniu zdejmij z rusztu i pozwól mu odpocząć.
  8. Ziemniaki pokrój w paski o grubości około 1 cm.
  9. Frytki namocz w zimnej wodzie, aby usunąć skrobię, a następnie osusz.
  10. Ziemniaki polej olejem z awokado i usmaż we frytkownicy lub na patelni.
  11. Upieczone frytki umieść na talerzu.
  12. Wierzch frytek posyp serem.
  13. Następnie pokrój wędzony mostek wołowy i umieść go na frytkach i serze.
  14. Dodaj kolejną warstwę sera.
  15. Na koniec dodaj porcję kwaśnej śmietany.
  16. Całość polej sosem BBQ.
  17. Wędzony mostek wołowy z frytkami gotowy – podawaj natychmiast po przygotowaniu.
  18. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Mostek wołowy z grilla 12h >5 osób Wideo Mostek wołowy z grilla
Polędwica wołowa z grilla w sosie winnym 24h 4 osoby Wideo Polędwica wołowa z grilla w sosie winnym
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *