Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
?Wędzone udka z kurczaka – przepis | Grill360
Wędzone udka z kurczaka
18h 2 osoby <120 zł

Wędzone udka z kurczaka

Marzysz o idealnie uwędzonych udkach z kurczaka, które zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem? Sięgnij po ten sprawdzony przepis i poczuj magię wędzarni Borniak! Te złociste, wędzone udka z kurczaka skrywają w sobie soczyste, kruche mięso, które rozpływa się w ustach. Ich aromatyczny zapach, skomponowany z nut dymu i starannie dobranych przypraw, z pewnością pobudzi Twój apetyt i skusi każdego smakosza.

Przygotowanie udek z kurczaka jest bardzo proste. W tym przepisie niezbędne będzie podzielenie przygotowań na cztery etapy: przygotowanie solanki, marynowanie, parzenie oraz wędzenie. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości, osuszacz i wędzarnia Borniak, która nada im niepowtarzalny, dymny charakter. Postępuj krok po kroku, a w nagrodę otrzymasz prawdziwą ucztę dla podniebienia – złociste udka z kurczaka, które staną się hitem każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.

Tak przygotowane udka, możesz serwować samodzielnie lub przygotować pyszną sałatkę z wędzonego kurczaka.

Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia wybrać?

Składniki

  • 4 udka z kurczaka, średniej wielkości
  •  
  •  Solanka:
  • 2 l wody
  • 140 g soli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ pieprzu kolorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  •  
  •  Parzenie:
  •  liście laurowe
  •  pieprz
  •  opieczony na ogniu kawałek cebuli
  •  marchewka
  •  natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania solanki. Do garnka wlej 1,7 l wody, a następnie dodaj 140 gramów soli i wymieszaj.
  2. Przygotuj drugie naczynie i wlej do niego 300 ml zimnej wody, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  3. Dodaj przestudzony i przecedzony wywar do roztworu z solą.
  4. Przechodzimy do marynowania. Umieść w solance dokładnie umyte mięso i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
  5. Po upływie doby wyjmij udka kurczaka z lodówki, przygotuj garnek i przejdź do parzenia mięsa.
  6. Wlej do garnka wodę i podgrzej do 80 stopni Celsjusza, a następnie dodaj przyprawy.
  7. Umieść udka z kurczaka w garnku i parz aż do momentu, gdy wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 72 stopnie Celsjusza.
  8. Wyparzone części kurczaka umieść na półce wędzarniczej i pozostaw do ociekania na 1 godzinę.
  9. Włącz osuszacz w wędzarni elektrycznej i ustaw temperaturę na 30 stopni Celsjusza, a następnie susz przez 1 godzinę.
  10. Po osuszeniu podnieś temperaturę w komorze wędzarniczej do 55 stopni Celsjusza i uruchom generator dymu. Wędź przez 3 godziny.
  11. Wędzone udka z kurczaka gotowe.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pstrąg wędzony 18h 2 osoby Pstrąg wędzony
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone
Wędzony ryż z kaczką 90 min 2 osoby Wędzony ryż z kaczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *