Wędzone polędwiczki wieprzowe
Chcesz rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem? A może pierwsze kroki masz już za sobą i szukasz inspiracji do przygotowania pysznego wędzonego mięsa? Nasz pomysł na wędzone polędwiczki wieprzowe z pewnością przypadnie Ci do gustu. Sprawdzony przez naszego Grill Mastera – Juliana Karewicza. Teraz sprawdź i Ty!
Wędzone polędwiczki wieprzowe to świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do dania głównego. Delikatnie podwędzane dymem, oddają cały swój aromat, a dzięki namaczaniu w solance zyskują niepowtarzalną kruchość i miękkość. Ekstrakt przypraw nadaje im niepowtarzalnego wyrazu. Tego przepisu po prostu musisz spróbować! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, czym jest wędzenie na zimno, koniecznie zapoznaj się z naszym tekstem: „Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?” autorstwa Juliana Karewicza.
Składniki
- Polędwiczki wieprzowe
- 4 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg mięsa)
- 400 ml przegotowanej zimnej wody
- 50 g peklosoli
- Ekstrakt przyprawowy:
- 200 ml wody
- 3 ząbki czosnku w łupinie
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wędzone polędwiczki wieprzowe
- Czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i gorczycę zmiażdż w moździerzu.
- Rozgrzej rondel, a następnie przełóż do rondla zmiażdżone zioła i upraż na sucho, mieszając. Zioła powinny się zbrązowić, ale nie spalić.
- Zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż straci wysoką temperaturę.
- Zalej zioła wodą. Dodaj sól i cukier, a następnie przykryj rondel pokrywką. Duś zawartość rondla pod szczelnym przykryciem na możliwie najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Zestaw rondel z ognia i pozwól ekstraktowi ostygnąć pod przykryciem.
- Peklosól wymieszaj z chłodną wodą za pomocą rózgi (do rozpuszczenia soli), a następnie dodaj do mieszanki wystudzony płyn z ekstraktu. Polecam płyn przecedzić przez sito, aby zioła nie znalazły się w solance.
- Wstaw solankę do lodówki i schłódź. (Najlepiej całą noc)
- Polędwiczki wieprzowe opłucz, a następnie umieść w solance. Upewnij się, że solanka zakrywa mięso całkowicie. Jeżeli mięso wypływa z solanki, możesz je dociążyć np. słoikiem. Dopuszczalne jest również pakowanie polędwiczek wraz z solanką.
- Umieść polędwiczki z solanką w lodówce na minimum 3 doby.
- Po upłynięciu czasu, wyjmij polędwiczki wieprzowe z solanki, opłucz je pod wodą i zawieś na haku w przewiewnym miejscu na ociekanie. Powinno zająć to ok. 12 godzin.
- Powieś polędwiczki na haku w Borniaku i ustaw temperaturę 40°C. Na tym etapie nie dodawaj do wędzarni drewna. Wędzone polędwiczki wieprzowe muszą osuszyć się „na pergamin”. Powinno zająć to ok. 4 godziny.
- Po upłynięciu 4 godzin, dorzuć do komory dedykowane wiórki wędzarnicze. Ja korzystałem z olchy.
- Proces wędzenia polędwiczek wieprzowych zajął mi 7 godzin w temperaturze oscylującej między 35°C a 40°C. Czas jednak nie jest miarodajną wskazówką. Najważniejsza jest obserwacja koloru wędzonki. Idealna wędzonka ma kolor różowo-beżowy. Środek natomiast pozostaje różowy i surowy (mięso jest zabezpieczone solanką).
- Tak przygotowaną polędwiczkę można jeść od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce.