Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Wędzone polędwiczki wieprzowe ?
Wędzone polędwiczki wieprzowe
7h 4 osoby <60 zł

Wędzone polędwiczki wieprzowe

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem? A może pierwsze kroki masz już za sobą i szukasz inspiracji do przygotowania pysznego wędzonego mięsa? Nasz pomysł na wędzone polędwiczki wieprzowe z pewnością przypadnie Ci do gustu. Sprawdzony przez naszego Grill Mastera – Juliana Karewicza. Teraz sprawdź i Ty!

„Proces wędzenia zajął mi 7 godzin w temperaturze oscylującej między 35°C a 40°C. Czas jednak nie jest miarodajną wskazówką. Najważniejsza jest obserwacja koloru wędzonki. Idealna wędzonka ma kolor różowo-beżowy. Środek natomiast pozostaje różowy i surowy.” Julian Karewicz

Wędzone polędwiczki wieprzowe to świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do dania głównego. Delikatnie podwędzane dymem, oddają cały swój aromat, a dzięki namaczaniu w solance zyskują niepowtarzalną kruchość i miękkość. Ekstrakt przypraw nadaje im niepowtarzalnego wyrazu. Tego przepisu po prostu musisz spróbować! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, czym jest wędzenie na zimno, koniecznie zapoznaj się z naszym tekstem: „Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?” autorstwa Juliana Karewicza.

 

Składniki

  •   Polędwiczki wieprzowe
  • 4 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg mięsa)
  • 400 ml przegotowanej zimnej wody
  • 50 g peklosoli
  •   Ekstrakt przyprawowy:
  • 200 ml wody
  • 3 ząbki czosnku w łupinie
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka soli kuchennej
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Wędzone polędwiczki wieprzowe

  1. Czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i gorczycę zmiażdż w moździerzu.
  2. Rozgrzej rondel, a następnie przełóż do rondla zmiażdżone zioła i upraż na sucho, mieszając. Zioła powinny się zbrązowić, ale nie spalić.
  3. Zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż straci wysoką temperaturę.
  4. Zalej zioła wodą. Dodaj sól i cukier, a następnie przykryj rondel pokrywką. Duś zawartość rondla pod szczelnym przykryciem na możliwie najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Zestaw rondel z ognia i pozwól ekstraktowi ostygnąć pod przykryciem.
  5. Peklosól wymieszaj z chłodną wodą za pomocą rózgi (do rozpuszczenia soli), a następnie dodaj do mieszanki wystudzony płyn z ekstraktu. Polecam płyn przecedzić przez sito, aby zioła nie znalazły się w solance.
  6. Wstaw solankę do lodówki i schłódź. (Najlepiej całą noc)
  7. Polędwiczki wieprzowe opłucz, a następnie umieść w solance. Upewnij się, że solanka zakrywa mięso całkowicie. Jeżeli mięso wypływa z solanki, możesz je dociążyć np. słoikiem. Dopuszczalne jest również pakowanie polędwiczek wraz z solanką.
  8. Umieść polędwiczki z solanką w lodówce na minimum 3 doby.
  9. Po upłynięciu czasu, wyjmij polędwiczki wieprzowe z solanki, opłucz je pod wodą i zawieś na haku w przewiewnym miejscu na ociekanie. Powinno zająć to ok. 12 godzin.
  10. Powieś polędwiczki na haku w Borniaku i ustaw temperaturę 40°C. Na tym etapie nie dodawaj do wędzarni drewna. Wędzone polędwiczki wieprzowe muszą osuszyć się „na pergamin”. Powinno zająć to ok. 4 godziny.
  11. Po upłynięciu 4 godzin, dorzuć do komory dedykowane wiórki wędzarnicze. Ja korzystałem z olchy.
  12. Proces wędzenia polędwiczek wieprzowych zajął mi 7 godzin w temperaturze oscylującej między 35°C a 40°C. Czas jednak nie jest miarodajną wskazówką. Najważniejsza jest obserwacja koloru wędzonki. Idealna wędzonka ma kolor różowo-beżowy. Środek natomiast pozostaje różowy i surowy (mięso jest zabezpieczone solanką).
  13. Tak przygotowaną polędwiczkę można jeść od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli 6h 2 osoby Wideo Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli
Wędzone burgery z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Wędzone burgery z kurczaka – przepisy na dania z grilla Weber
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *