Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem | Grill360
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
2h >5 osób <60 zł

Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem

Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane po brzegi mieszanką serów Cheddar, Colby oraz kremowego serka śmietankowego, wzbogaconego delikatną cebulą i świeżym szczypiorkiem, to idealna przekąska na każdą okazję. Sprawdź poniższy przepis i poznaj sekret intensywnych smaków!

Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem doskonale sprawdzą się na każdej imprezie, grillu lub jako niebanalna przekąska na wieczór. Co więcej, ich przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy – spektakularny.

Najważniejszym składnikiem tego przepisu są papryczki Jalapeño, czyli skarby kuchni meksykańskiej, znane ze zrównoważonej pikantności i soczystości. Ich ostry, a zarazem świeży smak sprawia, że są one idealnym kandydatem do wędzenia – procesu, który dodaje potrawom głębi i wyrazistości. Nazwa Jalapeño nie jest przypadkowa, ponieważ pochodzi od meksykańskiego miasta Xalapa, gdzie początkowo były uprawiane. Dodatkowo te małe warzywa kryją w sobie więcej niż myślisz! Papryczki Jalapeño są niskokaloryczne, ale też niemalże wolne od tłuszczu, co czyni je doskonałym dodatkiem do diety każdego, kto dba o zdrowie i sylwetkę. Co więcej, są prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników m.in. witaminy C, A, K oraz szerokiego spektrum witamin z grupy B.

Równie ważną rolę w poniższym przepisie odgrywa ser Colby, czyli amerykańska odpowiedź na tradycyjne europejskie sery. Charakteryzuje się delikatną, lekko słodkawą nutą oraz miękką, ale sprężystą teksturą. Jego łagodny charakter doskonale komponuje się z intensywnością papryczek Jalapeño, tworząc idealne tło dla reszty składników.

Do przygotowania wędzonych papryczek Jalapeño nadziewanych serem użyliśmy cyfrowego grilla węglowego i wędzarni od amerykańskiej marki Masterbuilt. Producent słynie z łączenia tradycyjnych metod wędzenia z nowoczesną technologią, dlatego nawet jeśli jesteś początkującym entuzjastom grillowania, wędzone papryczki Jalapeño z pewnością dostarczą Ci nowych, kulinarnych doświadczeń.

Sprawdź także: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]

Składniki

  • 1/2 szklanki startego sera Colby i Cheddar
  • 12 papryczek Jalapeño
  • 118 ml kwaśnej śmietany
  • 227 g serka śmietankowego z cebulą i szczypiorkiem
  • 1 szczypta soli
  •  czosnek w proszku
  •  pieprz czarny
  •  cienki boczek w plastrach

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki (z wyjątkiem papryczek Jalapeño i boczku).
  2. Przekrój papryczki Jalapeño na pół.
  3. Warzywa obierz z pestek i nasion.
  4. Następnie wnętrze papryk nadziewaj przygotowaną masą serową.
  5. Na każdej papryce połóż kawałek boczku. Alternatywnie papryczki Jalapeño możesz owinąć plastrem boczku i wbić wykałaczkę (dzięki temu będziesz mieć pewność, że boczek nie rozwinie się podczas wędzenia).
  6. Tak przygotowane papryczki Jalapeño należy wędzić na ruszcie cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt Gravity Series w 135°C przez godzinę. Do wędzenia użyj wiórków z Hickory.
  7. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone słodko-pikantne skrzydełka 90 min 4 osoby Wędzone słodko-pikantne skrzydełka
Wędzone szparagi 60 min 2 osoby Wędzone szparagi
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym 60 min 3 osoby Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *