Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Wędzenie za pomocą grilla - nowa europejska tendencja
Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja

Wędzenie za pomocą grilla – nowa europejska tendencja

Wędzenie za pomocą grilla staje się coraz bardziej popularną metodą przygotowywania potraw. Tendencja ta przyszła z zachodu, a teraz rozpowszechnia się w krajach europejskich.

Jak dobrze uwędzić?

Obecnie wędzenie na grillu odbywa się przy pomocy specjalnych drewienek, które zawierają mało żywicy. Najlepsze jest drewno dębu, orzesznika oraz jadłoszynu. Przy stosowaniu drewna tego typu, powinno się zachować umiar, tak, aby jego zapach nie zdominował potrawy. Wędzenie potraw jest teraz na czasie. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z ta metodą, wybierzmy coś, co na pewno się uda – łososia, czy żeberka.

Wędzenie za pomocą grilla – grill z pokrywą bądź wędzarnia

Wędzić można przy pomocy zwykłego grilla z pokrywą. Wystarczy, że doprowadzimy grill do odpowiedniej temperatury, położymy swoją potrawę na rozgrzanym ruszcie i przykryjemy go pokrywą. Temperatura wewnątrz powinna dochodzić do ok. 150℃. Pod wpływem cyrkulacji powietrza panującego w środku, jedzenie zacznie się wędzić. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, potrzebujemy odpowiednio dużo czasu, aby proces wędzenia się powiódł. Ryby i delikatne mięsa dojdą szybciej, a duszona wieprzowina potrzebuje kilku solidnych godzin.

Dla bardziej zapalonych fanów wędzenia również coś się znajdzie – marka Weber przygotowała specjalne wędzarnie, które potrafią utrzymać odpowiednio niską temperaturę wewnątrz kotła i zapobiegają wysuszeniu potraw.

Wolno, ale ze smakiem

Wędzenie jest nowym sposobem na wydobycie nieznanych wcześniej smaków potraw przyrządzanych na grillu. W erze fastfoodów warto jest zwolnić tempo i poczekać dłuższą chwilę na potrawę, która na pewno będzie warta poświęconego jej wcześniej czasu.

Akcesoria:

wędzarnia Bradley Smoker
wędzarnia Weber 

Zobacz również:

Żeberka wędzone z trawą cytrynową i kokosem 4h >5 osób Żeberka wędzone z trawą cytrynową i kokosem
Wędzona pierś z kurczaka 6h 4 osoby Wędzona pierś z kurczaka
Wędzony mostek wołowy z frytkami 7h >5 osób Wędzony mostek wołowy z frytkami