Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Vege grillowanie. Pyszny zdrowy grill - inspiracje Grill360
Vege grillowanie

Vege grillowanie

Wegetariański grill nie musi być nudny. Nie zawsze mięso podczas uczty grillowej musi grać pierwsze skrzypce. Niemożliwe? A jednak! Vege grillowanie jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne, a przygotowane w odpowiedni sposób powinno zasmakować nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom.

Sezon grillowy rozpoczął się w pełni. Czy zdeklarowani weganie i wegetarianie będą się nudzić podczas wspólnego biesiadowania? Nic bardziej mylnego. Potrawy przygotowane w ten sposób mogą zachwycać smakiem i zapachem, nawet bez dodatku soczystej karkówki, którą tak często wsadzamy na ruszt. Vege-zwolennicy mają mnóstwo pomysłów na to, jak zastąpić kiełbaskę czy kaszankę czymś bezmięsnym i nie będzie to tylko papryka czy ziemniaki, choć oczywiście na głównej pozycji w menu znajdą się warzywa.

Mądre zakupy

Przed rozpoczęciem grillowania wybierzmy się na zakupy do osiedlowego warzywniaka i rozejrzyjmy się, co akurat znajduje się na półkach. Bardzo ważna jest dobra jakość i świeżość danego warzywa. Przygotowanie ich do wrzucenia na ruszt, zasadniczo nie różni się od przygotowywania mięsa. Trzeba pamiętać o dokładnym umyciu warzyw, a następnie pokrójmy je w różne kształty: plastry, łódeczki, paski, talarki. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie marynaty, która stanowi bazę, tak jak w przypadku mięsa. Poświęćmy jej chwilę uwagi, ponieważ od tego jak zamarynujemy nasze warzywa będzie zależeć ich finalny smak.

Vege grillowanie – Zrób to sam!

Pokrojonego bakłażana nasmarujmy oliwą, natrzyjmy ulubionymi ziołami, a na koniec skropmy octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Pozostawmy go w takiej marynacie ok. 1 godziny. Później grillujmy, aż brzegi zaczną mocno zmieniać kolor.

Innym pomysłem mogą być marynowane szparagi z czosnkiem i parmezanem. Przygotowujemy marynatę na bazie czosnku, parmezanu, oliwy i oczywiście soli i pieprzu. Odcinamy od szparagów zdrewniałe końcówki i maczamy je we wcześniej przygotowanej marynacie. Grillujemy ok. 5 minut, uważając aby za bardzo się nie przypiekły.

Wybierajmy sezonowe warzywa i owoce, różne sery czy tofu, a nasze vege-menu na pewno nie będzie nudne, a współbiesiadnicy będą zaskoczeni jak oryginalnie można przygotować jedzenie na grilla bez mięsnego dodatku.

Marynowany bakłażan – składniki:

  • duży bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka ziół
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny

Marynowane szparagi z czosnkiem i parmezanem – składniki:

  • szparagi
  • czosnek
  • parmezan
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Akcesoria:

kosz do grillowania warzyw Weber

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym 30 min 4 osoby Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Kukurydza z grilla 30 min >5 osób Kukurydza z grilla