Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Tortilla z kurczakiem i kalafiorem z grilla
Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem
45 min 2 osoby <60 zł Wideo

Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem

Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem to świetny pomysł na szybki i zdrowy lunch. Poznaj przepis Michała Dobosza na smaczną tortillę z grilla.

„Do podwędzenia kurczaka na grillu użyję pelletu – nie musi być wcześniej namoczony – wystarczy wrzucić go do wnętrza grilla. ” Michał Dobosz

Rewelacyjny smak podwędzanego kurczaka to coś, co zdecydowanie wyróżnia to danie. Dodatek w postaci wędzonego kalafiora i grillowanego ananasa sprawia, że otrzymujemy niebanalne danie, które sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i sycący lunch czy kolacja. Niesamowity zapach kurczaka podczas wędzenia powoduje, że trudno się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejną porcję.

Składniki

  •  kurczak z wolnego wybiegu
  •  sucha marynata Texas Don Marco's
  •  cytryna
  •  oliwa
  •  ananas
  •  tortilla
  •  kalafior
  •  sos Orange Habanero Don Marco's
  •  majonez
  •  musztarda

Przygotowanie:

  1. Kurczaka z wolnego wybiegu marynujemy w cytrynie, oliwie oraz marynacie Texas Don Marco’s przez całą dobę. Mięso nasadzamy na puszkę od piwa lub jedno z akcesoriów do pieczenia mięsa na grillu.  Całość podwędzamy w grillu węglowym przez około 30 minut. Do podwędzania możemy użyć mieszanki Pellet Grill z dodatkiem Orzesznika. Kalafiora myjemy i całego wkładamy na ruszt, aby go podwędzić.
  2. Ananasa kroimy w plastry i umieszczamy na grillu. Owoce polewamy sosem Orange Habanero Don Marco’s i grillujemy kilka minut. Kalafiora zdejmujemy z grilla, a kurczaka zostawiamy na ruszcie, żeby się zgrillował.
  3. Kalafiora kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z musztardą i marynatą Texas Don Marco’s i dodajemy do kalafiora. Kurczaka zdejmujemy z grilla, nacinamy i szarpiemy na kawałki. Cebulę dymkę kroimy na plasterki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy z wcześniej przygotowanym kalafiorem i zawijamy w tortillę.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka
Kurczak pieczony na piwie typu milk stout 30 min 4 osoby Kurczak pieczony na piwie typu milk stout

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *