Tilapia z grilla
Tilapia z grilla to propozycja, która łączy delikatność ryby z dymnym aromatem, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów. Sprawdź ten przepis i zaskocz swoje kubki smakowe mistrzowską kompozycją smaków prosto z grilla!
Tilapia to delikatna, choć mało popularna w Polsce ryba, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Gatunek pochodzi z regionów Afryki, jednak obecnie hodowany jest w wielu krajach tropikalnych i subtropikalnych. Dzięki temu ta ryba jest łatwo dostępna niemal wszędzie! Jej łagodny smak i miękka, soczysta tekstura sprawia, że jest idealnym wyborem do lekkich i zdrowych dań. Co więcej, tilapia jest bogata w białko, a jednocześnie niskokaloryczna, dlatego doskonale sprawdzi się w zbilansowanej diecie. Tilapia zaskoczy Cię również swoją wszechstronnością – możesz ją piec, smażyć, a nawet grillować!
W poniższym przepisie tilapia z grilla została połączona z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, a wszystko wieńczy pyszny sos cytrynowo-czosnkowy. Przepis został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic II, który dzięki precyzyjnej kontroli temperatury pozwala na uzyskanie perfekcyjnie grillowanej ryby.
Do wykonania tego przepisu polecamy dokupić: półkolistą planche ze stali szlachetnej Kamado Joe oraz dwustronną płytę żeliwną Kamado Joe. Gotowy na kulinarne wyzwania? Zapraszamy do zapoznania się z poszczególnymi krokami przygotowania aromatycznej tilapii z grilla!
Sprawdź także: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 2 ryby tilapia
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 3 cytryny (1 pokrojona w plasterki, 2 wyciśnięte)
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki świeżego koperku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
Przygotowanie:
- Tilapie wypłukaj i osusz.
- Ryby z każdej strony natnij 3 razy nożem.
- Następnie posmaruj z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem.
- Każdą rybę nafaszeruj plasterkami cytryny, czerwoną cebulą pokrojoną w piórka oraz świeżym, posiekanym koperkiem.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem.
- Następnie rozgrzej grill węglowy Kamado Joe do 205°C.
- Po rozgrzaniu przygotuj sprzęt do grillowania – na jednej części umieść półkolistą planche ze stali szlachetnej Kamado Joe, a na drugiej dwustronną płytę żeliwną Kamado Joe.
- Ryby smaż 10 minut z każdej strony na planchy ze stali szlachetnej. Natomiast na płycie żeliwnej grilluj pomidorki przez 10 minut na gładkiej powierzchni.
- Pod koniec dodaj do pomidorów starty parmezan.
- W trakcie smażenia przygotuj sos.
- Sok z cytryny, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, koperek oraz pozostałą oliwę z oliwek połącz ze sobą.
- Ugrillowane tilapie oraz pomidory zdejmij z rusztu i przełóż na półmisek.
- Całość polej sosem.
- Smacznego!