Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Tilapia z grilla | Grill360
Tilapia z grilla
30 min 3 osoby <120 zł

Tilapia z grilla

Tilapia z grilla to propozycja, która łączy delikatność ryby z dymnym aromatem, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów. Sprawdź ten przepis i zaskocz swoje kubki smakowe mistrzowską kompozycją smaków prosto z grilla!

Tilapia to delikatna, choć mało popularna w Polsce ryba, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Gatunek pochodzi z regionów Afryki, jednak obecnie hodowany jest w wielu krajach tropikalnych i subtropikalnych. Dzięki temu ta ryba jest łatwo dostępna niemal wszędzie! Jej łagodny smak i miękka, soczysta tekstura sprawia, że jest idealnym wyborem do lekkich i zdrowych dań. Co więcej, tilapia jest bogata w białko, a jednocześnie niskokaloryczna, dlatego doskonale sprawdzi się w zbilansowanej diecie. Tilapia zaskoczy Cię również swoją wszechstronnością – możesz ją piec, smażyć, a nawet grillować!

W poniższym przepisie tilapia z grilla została połączona z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, a wszystko wieńczy pyszny sos cytrynowo-czosnkowy. Przepis został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic II, który dzięki precyzyjnej kontroli temperatury pozwala na uzyskanie perfekcyjnie grillowanej ryby.

Do wykonania tego przepisu polecamy dokupić: półkolistą planche ze stali szlachetnej Kamado Joe oraz dwustronną płytę żeliwną Kamado Joe. Gotowy na kulinarne wyzwania? Zapraszamy do zapoznania się z poszczególnymi krokami przygotowania aromatycznej tilapii z grilla!

Sprawdź także: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 2 ryby tilapia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 3 cytryny (1 pokrojona w plasterki, 2 wyciśnięte)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki świeżego koperku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Tilapie wypłukaj i osusz.
  2. Ryby z każdej strony natnij 3 razy nożem.
  3. Następnie posmaruj z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem.
  4. Każdą rybę nafaszeruj plasterkami cytryny, czerwoną cebulą pokrojoną w piórka oraz świeżym, posiekanym koperkiem.
  5. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem.
  6. Następnie rozgrzej grill węglowy Kamado Joe do 205°C.
  7. Po rozgrzaniu przygotuj sprzęt do grillowania – na jednej części umieść półkolistą planche ze stali szlachetnej Kamado Joe, a na drugiej dwustronną płytę żeliwną Kamado Joe.
  8. Ryby smaż 10 minut z każdej strony na planchy ze stali szlachetnej. Natomiast na płycie żeliwnej grilluj pomidorki przez 10 minut na gładkiej powierzchni.
  9. Pod koniec dodaj do pomidorów starty parmezan.
  10. W trakcie smażenia przygotuj sos.
  11. Sok z cytryny, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, koperek oraz pozostałą oliwę z oliwek połącz ze sobą.
  12. Ugrillowane tilapie oraz pomidory zdejmij z rusztu i przełóż na półmisek.
  13. Całość polej sosem.
  14. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowany łosoś w miodzie 30 min 4 osoby Grillowany łosoś w miodzie
Kanapka z pieczonym łososiem 30 min 2 osoby Kanapka z pieczonym łososiem
Halibut i pstrąg łososiowy z grilla 45 min 1 osoba Wideo Halibut i pstrąg łososiowy z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *