Tataki z łososia
Tataki z łososia to pyszne i eleganckie danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni japońskiej. Idealne na przystawkę lub lekkie danie główne. Poznaj nasz przepis na tataki z łososia i odkryj nowe oblicze tego wspaniałego, rybnego specjału!
Tataki to tradycyjna, japońska technika kulinarna, która polega na szybkim obsmażeniu mięsa lub ryby z zewnątrz, pozostawiając lekko surowe wnętrze. Metoda ta najczęściej stosowana jest do przyrządzania wołowiny, tuńczyka, a także łososia. Tataki podaje się z sosem sojowym, sezamem oraz świeżym szczypiorkiem, tworząc danie o wyjątkowym smaku i teksturze. Tataki z łososia to wariant, który zachwyca delikatnością ryby oraz wyrazistym cytrusowym aromatem, dzięki obtoczeniu ryby w skórkach pomarańczy, limonek i cytryn.
Do przygotowania naszego przepisu użyliśmy górnej polędwicy łososia, która charakteryzuje się jędrnością oraz idealną równowagą mięsa i tłuszczu. To sprawia, że tataki z łososia są nie tylko pyszne, ale także pełne zdrowych tłuszczów omega-3. Przepis został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic III. Dzięki temu przekąska charakteryzuje się niepowtarzalnym, lekko dymnym smakiem. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować również półkolisty kamień steatytowy Kamado Joe, który równomiernie rozprowadza ciepło, zapewniając idealne obsmażenie. W trakcie pieczenia oraz przewracania łososia na grillu węglowym, przydadzą Ci się profesjonalne akcesoria grillowe, takie jak szczypce i łopatki. Wypróbuj przepis na tataki z łososia i posmakuj kuchni japońskiej już dziś!
Zobacz również: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 170 g łososia pacyficznego
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula dymka
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw (sól, czosnek, pieprz)
- 1/4 łyżeczki prażonego sezamu
- Słodki sos chili
- Sos Ponzu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Przygotowanie:
- Grill węglowy Kamado Joe rozgrzej do około 232°C.
- Ustabilizuj temperaturę, zainstaluj kamień steatytowy i pozwól mu osiągnąć odpowiednią temperaturę.
- Łososia dopraw solą, czosnkiem i pieprzem z obu stron.
- Na tarce zetrzyj skórkę pomarańczy, limonek i cytryn.
- Następnie obtocz łososia w skórkach cytrusów.
- Rozgrzany kamień lekko natłuść i połóż na grillu doprawionego łososia.
- Rybę dokładnie obsmaż z każdej strony przez 30 sekund, a następnie skrop słodkim sosem chili.
- Łososia pozostaw jeszcze przez chwilę na grillu do momentu lekkiej karmelizacji sosu.
- Tak przygotowaną potrawę przełóż na deskę do krojenia i odstaw na 2 minuty.
- W tym czasie przygotuj sos Ponzu.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym.
- Za pomocą ostrego noża pokrój grillowanego łososia na około 0,5 cm kawałki.
- Na dno półmiska nalej odrobinę sosu Ponzu i połóż na nim tataki z łososia (pokrojoną stroną do góry).
- Przed podaniem udekoruj pokrojoną w plasterki cebulą dymką oraz prażonym sezamem.
- Tataki z łososia gotowe – smacznego!