Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Tataki z łososia | Grill360
Tataki z łososia
60 min >5 osób <120 zł

Tataki z łososia

Tataki z łososia to pyszne i eleganckie danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni japońskiej. Idealne na przystawkę lub lekkie danie główne. Poznaj nasz przepis na tataki z łososia i odkryj nowe oblicze tego wspaniałego, rybnego specjału!

Tataki to tradycyjna, japońska technika kulinarna, która polega na szybkim obsmażeniu mięsa lub ryby z zewnątrz, pozostawiając lekko surowe wnętrze. Metoda ta najczęściej stosowana jest do przyrządzania wołowiny, tuńczyka, a także łososia. Tataki podaje się z sosem sojowym, sezamem oraz świeżym szczypiorkiem, tworząc danie o wyjątkowym smaku i teksturze. Tataki z łososia to wariant, który zachwyca delikatnością ryby oraz wyrazistym cytrusowym aromatem, dzięki obtoczeniu ryby w skórkach pomarańczy, limonek i cytryn.

Do przygotowania naszego przepisu użyliśmy górnej polędwicy łososia, która charakteryzuje się jędrnością oraz idealną równowagą mięsa i tłuszczu. To sprawia, że tataki z łososia są nie tylko pyszne, ale także pełne zdrowych tłuszczów omega-3. Przepis został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic III. Dzięki temu przekąska charakteryzuje się niepowtarzalnym, lekko dymnym smakiem. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować również półkolisty kamień steatytowy Kamado Joe, który równomiernie rozprowadza ciepło, zapewniając idealne obsmażenie. W trakcie pieczenia oraz przewracania łososia na grillu węglowym, przydadzą Ci się profesjonalne akcesoria grillowe, takie jak szczypce i łopatki. Wypróbuj przepis na tataki z łososia i posmakuj kuchni japońskiej już dziś!

Zobacz również: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 170 g łososia pacyficznego
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw (sól, czosnek, pieprz)
  • 1/4 łyżeczki prażonego sezamu
  •  Słodki sos chili
  •  
  •  Sos Ponzu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Grill węglowy Kamado Joe rozgrzej do około 232°C.
  2. Ustabilizuj temperaturę, zainstaluj kamień steatytowy i pozwól mu osiągnąć odpowiednią temperaturę.
  3. Łososia dopraw solą, czosnkiem i pieprzem z obu stron.
  4. Na tarce zetrzyj skórkę pomarańczy, limonek i cytryn.
  5. Następnie obtocz łososia w skórkach cytrusów.
  6. Rozgrzany kamień lekko natłuść i połóż na grillu doprawionego łososia.
  7. Rybę dokładnie obsmaż z każdej strony przez 30 sekund, a następnie skrop słodkim sosem chili.
  8. Łososia pozostaw jeszcze przez chwilę na grillu do momentu lekkiej karmelizacji sosu.
  9. Tak przygotowaną potrawę przełóż na deskę do krojenia i odstaw na 2 minuty.
  10. W tym czasie przygotuj sos Ponzu.
  11. W miseczce wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym.
  12. Za pomocą ostrego noża pokrój grillowanego łososia na około 0,5 cm kawałki.
  13. Na dno półmiska nalej odrobinę sosu Ponzu i połóż na nim tataki z łososia (pokrojoną stroną do góry).
  14. Przed podaniem udekoruj pokrojoną w plasterki cebulą dymką oraz prażonym sezamem.
  15. Tataki z łososia gotowe – smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej 30 min >5 osób Grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej
Kanapka z pieczonym łososiem 30 min 2 osoby Kanapka z pieczonym łososiem
Negimaki – roladki wołowe z grilla 30 min 4 osoby Negimaki – roladki wołowe z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *