Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym - Przepisy Grill360
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Przyrządzanie steków sprawia mi ogromną frajdę, wobec tego przygotowałem dla Was kolejną solidną porcję wołowiny z dodatkami w postaci aromatycznych ziemniaczków, pieczarek, papryki i dipu na bazie grillowanego czosnku.

„Brzmi pysznie? Zachęcam do skorzystania z przepisu. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zachwyca smakiem.” Michał Dobosz

Rodzaj steku, który użyłem w przepisie to znany większości T-bone, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T dzielącej rostbef i polędwice. Mięso to znajduje się w tylnej części kręgosłupa.

Mój T-bone Limousine, bo tak brzmi pełna nazwa steku, pochodzi z młodego bydła, z polskiej hodowli w Kutnie. Osobiście polecam zajrzeć do sklepu Befsztyk.pl, który oferuje doskonałej jakości wołowinę i szeroką gamę cięć.

Składniki

  •  T-Bone Stek:
  •  stek T-Bone
  •  olej
  •  świeżo mielony pieprz
  •  pieprz cayenne
  •  cukier brązowy
  •  sól czosnkowa
  •  sól gruboziarnista
  •  świeżo mielony kumin
  •  
  •  Masełko bazyliowe do steku:
  •  masło
  •  listki świeżej bazylii
  •  
  •  Pieczone ziemniaki:
  •  ziemniaki
  •  słodka papryka
  •  gałązki świeżego rozmarynu
  •  sól
  •  pieprz czarny
  •  
  •  Dip do ziemniaków:
  •  czosnek
  •  oliwa z oliwek
  •  jogurt grecki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Grillowanie zacząłem od opieczenia czosnku w całości. Wcześniej odciąłem jego górną część, wierzch skropiłem oliwą i zawinąłem w folię aluminiową.
  2. Stek nasmarowałem olejem. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista himalajska i świeżo mielony kumin posłużyły mi jako mieszanka przypraw, w której następnie obtoczyłem wołowinę.
  3. Mięso przełożyłem na rozgrzany ruszt i grillowałem 2 – 3 minuty.
  4. W międzyczasie, nieobrane, ale oczyszczone ziemniaki pokroiłem w łódeczki i ułożyłem je na aluminiowej tacce.
  5. Dodałem oliwę, mielony pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę oraz gałązki rozmarynu. Obok ziemniaczków znalazły się kapelusze pieczarek i pokrojona papryka.
  6. Mój T-bone postanowiłem podać z masłem, które wcześniej połączyłem z drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.
  7. W momencie, gdy przekładałem stek na drugą stronę, zdjąłem z rusztu czosnek.
  8. Jego miękkość dało się wyczuć pod palcami. Kiedy wystarczająco ostygł, wycisnąłem go do miseczki i roztarłem przy pomocy widelca. Po chwili dodałem jogurt grecki, sól i pieprz. W ten sposób otrzymałem dip do ziemniaczków.
  9. Wysmażony stek przełożyłem na strefę pośrednią na 10 minut aby doszedł.
  10. Po upływie zakładanego czasu zdjąłem mięso z grilla i przełożyłem je na talerz. Kiedy odpoczęło, ułożyłem na nim wcześniej przygotowane masełko bazyliowe. Obok podałem zgrillowane warzywa i dip czosnkowy.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla