Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky
T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky
30 min 4 osoby <120 zł

T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky

Składniki

  • 500 g sezonowany T-bone steak
  •  Masło
  • 100 ml whisky torfowej
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  Oliwa
  •  Drewienka Weber whisky

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
  2. Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut aż się nagrzeje.
  3. Żaroodporny garnek z whisky ułóż na ruszcie grilla i redukuj dorzucając drewienek do podwędzania pod zamkniętą pokrywą. Kiedy ilość whisky zmniejszy się dwukrotnie, zdejmij z rusztu garnek, używając żaroodpornych rękawic.
  4. Przestudź wędzoną redukcję i zmieszaj z masłem w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż masło na papier do pieczenia i zawiń w rulon, po czym włóż go do zamrażarki.
  5. Posolony i nasmarowany oliwą stek połóż na kratkę do steków i grilluj po 2,5 minuty z każdej strony.
  6. Następnie przełóż stek tak, aby nie znajdował się bezpośrednio nad żarem.
  7. Kiedy mięso osiągnie temperaturę 62’C wewnątrz (medium), zdejmij je z rusztu i odstaw na na 15 minut w temperaturze pokojowej aby odpoczęło.
  8. Serwuj ze stek ze zmrożonym plastrem masła whisky.

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla