Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Szparagi z grilla - pomysły na dania z grilla Grill360
Szparagi z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Szparagi z grilla

Sezon na szparagi trwa. Jest krótki, więc nie można go przegapić! Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają zaledwie 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń.

Wybieramy dodatek:

  • sezam
  • prażone migdały
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • gęste balsamico
  • melon
  • kozi ser
  • parmezan
  • grillowana gruszka
  • grillowana cukinia
  • grillowana dynia
  • grillowany batat
  • grillowany burak
  • pesto
  • hummus

Propozycja:

szparagi + grillowana gruszka + prażone migdały + sos balsamiczny

Akcesoria:

kosz do grillowania warzyw ze stali nierdzewnej

Składniki

  •  pęczek zielonych szparagów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  •  sól morska
  •  pieprz świeżomielony

Przygotowanie:

  1. 1. Odłamujemy twarde końcówki, myjemy i wysuszamy,
  2. Szparagi smarujemy oliwą i układamy na ruszcie,
  3. Grillujemy przez ok 3 -5 min z każdej strony,
  4. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym.
  5. Tak przygotowane szparagi możemy zjeść solo lub połączyć z wybranymi dodatkami.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym 30 min 4 osoby Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Kukurydza z grilla 30 min >5 osób Kukurydza z grilla