Szparagi z boczkiem z grilla
Odkryj niezwykłe połączenie smaków – delikatne szparagi spotykają się z chrupiącym boczkiem, a całość uzupełniona jest aromatycznym parmezanem. To sezonowe warzywo opiekane na patelni na rozgrzanym grillu doskonale sprawdzi się, jako przystawka do mięs z rusztu. Wypróbuj grillowane szparagi z boczkiem!
Szparagi są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak witamina K, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, oraz kwas foliowy, który wspiera regenerację organizmu i wpływa korzystnie na pracę układu krążenia. Ponadto, zawierają również witaminy A, C, E, czyli naturalne przeciwutleniacze, które regulują ilość wolnych rodników i pomagają oczyścić organizm z toksyn. Warto także dodać, że to sezonowe warzywo jest niskokaloryczne, a jednocześnie, dzięki dużej zawartości białka – sycące.
Grillowane szparagi z boczkiem i parmezanem z tego przepisu przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe , który stabilnie utrzymuje każdą temperaturę, zapewniając doskonałe rezultaty. Potrzebna Ci będzie także odpowiednio duża patelnia do grillowania, która pomieści wszystkie składniki. Łączny proces opiekania boczku i szparagów potrwa mniej niż 20 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 3 plasterki boczku (pocięte na plasterki 6 mm)
- 1 łyżeczka pieprzu (świeżo mielonego)
- 2 łyżki czosnku (świeżo posiekanego)
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 3/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Ustabilizuj temperaturę swojego grilla na poziomie 220°C.
- Ułóż boczek pokrojony na małe kawałki na patelni żeliwnej przystosowanej do grillowania odpornej na grillowanie (wystarczająco dużej, aby pomieścić pęczek szparagów). Umieść patelnię na ruszcie i podsmaż boczek przez około 10 minut, aż jego kawałki będą równomiernie zarumienione.
- Następnie przesuń chrupiące kawałki boczku na jedną stronę, a w drugiej części ułóż szparagi oraz czosnek. Pokryj je równomiernie tłuszczem pozostałym ze smażenia boczku. Posyp szparagi parmezanem, solą i pieprzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką. Zamknij pokrywę grilla i opiekaj pod przykryciem przez 7 minut, aż do zmiękczenia szparagów i rozpuszczenia sera.
- Otwórz pokrywę i natychmiast przenieś danie na talerz. Szparagi z boczkiem i parmezanem gotowe. Smacznego!