Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Szparagi z boczkiem z grilla | Grill360
Szparagi z boczkiem z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Szparagi z boczkiem z grilla

Odkryj niezwykłe połączenie smaków – delikatne szparagi spotykają się z chrupiącym boczkiem, a całość uzupełniona jest aromatycznym parmezanem. To sezonowe warzywo opiekane na patelni na rozgrzanym grillu doskonale sprawdzi się, jako przystawka do mięs z rusztu. Wypróbuj grillowane szparagi z boczkiem!

Szparagi są doskonałym źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak witamina K, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, oraz kwas foliowy, który wspiera regenerację organizmu i wpływa korzystnie na pracę układu krążenia. Ponadto, zawierają również witaminy A, C, E, czyli naturalne przeciwutleniacze, które regulują ilość wolnych rodników i pomagają oczyścić organizm z toksyn. Warto także dodać, że to sezonowe warzywo jest niskokaloryczne, a jednocześnie, dzięki dużej zawartości białka – sycące.

Grillowane szparagi z boczkiem i parmezanem z tego przepisu przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe , który stabilnie utrzymuje każdą temperaturę, zapewniając doskonałe rezultaty. Potrzebna Ci będzie także odpowiednio duża patelnia do grillowania, która pomieści wszystkie składniki. Łączny proces opiekania boczku i szparagów potrwa mniej niż 20 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 3 plasterki boczku (pocięte na plasterki 6 mm)
  • 1 łyżeczka pieprzu (świeżo mielonego)
  • 2 łyżki czosnku (świeżo posiekanego)
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 3/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Ustabilizuj temperaturę swojego grilla na poziomie 220°C.
  2. Ułóż boczek pokrojony na małe kawałki na patelni żeliwnej przystosowanej do grillowania odpornej na grillowanie (wystarczająco dużej, aby pomieścić pęczek szparagów). Umieść patelnię na ruszcie i podsmaż boczek przez około 10 minut, aż jego kawałki będą równomiernie zarumienione.
  3. Następnie przesuń chrupiące kawałki boczku na jedną stronę, a w drugiej części ułóż szparagi oraz czosnek. Pokryj je równomiernie tłuszczem pozostałym ze smażenia boczku. Posyp szparagi parmezanem, solą i pieprzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką. Zamknij pokrywę grilla i opiekaj pod przykryciem przez 7 minut, aż do zmiękczenia szparagów i rozpuszczenia sera.
  4. Otwórz pokrywę i natychmiast przenieś danie na talerz. Szparagi z boczkiem i parmezanem gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone szparagi 60 min 2 osoby Wędzone szparagi
Grillowane szparagi z szynką prosciutto 30 min 2 osoby Grillowane szparagi z szynką prosciutto
Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim 30 min 4 osoby Wideo Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *