Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Sushi z grilla ? - Jak przygotować? - Porady Grill360
Sushi z grilla – Jak przygotować?
60 min 2 osoby <60 zł

Sushi z grilla – Jak przygotować?

Oryginalny pomysł na potrawę z grilla? Sushi z grilla. Ten japoński specjał występuje w wielu wersjach smakowych. Aby uzyskać całkiem nową odsłonę tej potrawy, niektóre z dodatków możemy przyrządzić na grillu.

Jeśli lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu przy grillu, a masz już dosyć tłustej karkówki i tradycyjnej kiełbaski, spróbuj czegoś nowego. Zaskocz swoich znajomych i przyjaciół, przygotuj własnoręcznie wykonane sushi z grillowanymi dodatkami!

Włącz do przygotowań swoich gości

Sushi z grilla to nie tylko oryginalne danie, ale i możliwość na zaangażowanie w przygotowywanie posiłku więcej niż jedną osobę. Dla tych, którzy robią to po raz pierwszy, może być to niezła frajda.

Spróbuj tworzyć różne kombinacje smakowe np. łososia łącz z mango, a tuńczyka z awokado. Wszystko zależy od indywidualnych gustów smakowych, nie bójmy się jednak eksperymentować!

Składniki

  •  łosoś
  •  sos sojowy
  •  ocet ryżowy
  •  ryż
  •  mango
  •  tuńczyk
  •  awokado
  •  ananas
  •  glony nori

Przygotowanie:

  1. Pół godziny wcześniej rozpal grilla i przygotuj wszystkie składniki.
  2. Do wykonania oryginalnego sushi z grilla możesz użyć łososia, mango, ananasa, awokado i innych ulubionych składników.
  3. Łososia umieść w marynacie na godzinę przed planowanym grillowaniem.
  4. Do wykonania prostej marynaty potrzebne nam jedynie ciemny sos sojowy oraz ocet ryżowy, które w połączeniu idealnie współgrają z rybą.
  5. Jedynym, ale istotnym elementem sushi, który należy przygotować wcześniej jest oczywiście ryż. Najlepiej wybierz ryż przeznaczony do sushi i ugotuj go zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu.
  6. Przygotuj matę bambusową do rolowania sushi. Na macie ułóż glony nori. Rozprowadź na nich ugotowany ryż do sushi (na jedną matę przypada około 120 g ugotowanego ryżu).
  7. Glony nori odwróć na drugą stronę, na górze ułóż ulubione dodatki np. łosoś, awokado, czy marchewka. Całość polej dowolnym sosem.
  8. Następnie zroluj, używając maty bambusowej i dociśnij. Rolując, pamiętaj, aby wszystkie dodatki znajdowały się w środku, a na zewnątrz widoczny był ryż.
  9. Umieść na specjalnej patelni do grillowania warzyw i ryb, aby sushi nie spadło. Następnie przełóż na rozgrzany grill.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem 60 min 3 osoby Wideo Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem