Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Stek z rostbefu Quadrillage ? z sosem serowo-pieprzowym | Grill360
Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym
45 min 4 osoby <120 zł Wideo

Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym

Wydaje się Wam, że przygotowanie idealnego steku jest trudne i zajmuje dużo czasu? Nic bardziej mylnego! Michał Dobosz i Julian Karewicz udowodnią, że pyszny stek może przyrządzić absolutnie każdy, a trwa to zaledwie 20 minut.

„Jak poznać dobrą wołowinę? Znakiem jakości jest dużo przerostów tłuszczowych. Steka ustawiamy pod kątem, tak, aby wskazywał nam godzinę: 13.00, a następnie 11.00. Dzięki temu uzyskamy pożądany wzór kratki.” Julian Karewicz

Przedstawiamy przepis na stek z rostbefu z sosem na bazie pieprzu i sera z niebieską pleśnią. Stek przygotowujemy klasyczna metodą Quadrillage, która zapewni nam pięknie wyglądające mięso z wzorem kratki. Danie niezwykle proste, a zarazem efektowne, idealne dla każdego fana mięsnych potraw i wyszukanych intensywnych smaków.

Mięso, jakie mamy do dyspozycji, jest bardzo wysokiej jakości, świadczy o tym ilość przerostów tłuszczowych. Wspominaliśmy już o tym, że jest to świetny sposób, aby rozpoznać jakość mięsa.

Składniki

  •  Stek Rostbef
  •  Pieprz i sól
  •  Oliwa
  •  Cytryna
  •  Śmietanka 36%
  •  Marynowany pieprz zielony
  •  Ser z niebieską pleśnią

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Tradycyjnie smarujemy je oliwą, pieprzymy i solimy z obu stron.
  2. Grill rozgrzewamy do 300 stopni. Mięso układamy na ruszcie, pod takim kątem, aby “wskazywało” godzinę 13.00. W ten sposób uzyskamy pożądany wzór kratki. Zamykamy pokrywę grilla na około 1,5 minuty.
  3. Po tym czasie przekładamy stek na drugą stronę, tak by tym razem “wskazywał” godzinę 11.00 i ponownie zamykamy pokrywę. Następnie przekładamy nasze steki na strefę pośrednią grilla, gdzie powinna panować temperatura 180 stopni, aby odpoczęły i aby soki równomiernie się rozłożyły.
  4. Kiedy steki odpoczywają na grillu, zabieramy się za przygotowanie sosu. Rozpoczynamy od wyciśnięcia średniej wielkości cytryny, uważając przy tym na pestki. Do soku wlewamy dwa razy więcej niż soku z cytryny – śmietanki 36-procentowej. Tłusta śmietanka zapobiegnie zważeniu się sosu oraz dobrze połączy się z serem pleśniowym. Na sam koniec dodajemy składnik, który nada wyjątkowości i intensywności naszemu sosowi –  marynowany w solance, zielony pieprz.
  5. Sos stawiamy na palnik i redukujemy go tak, aby pozostała mniej więcej połowa z tego, co przygotowaliśmy. Do zredukowanego sosu, dodajemy sera pleśniowego i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a całość stworzy jednolitą konsystencję. Sos możemy do smaku popieprzyć i posolić, jednak uważajmy z ilością soli, ponieważ ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony.
  6. Stek z rostbefu podajemy pokrojony w towarzystwie kremowego i niezwykle aromatycznego pieprznego sosu.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla