Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse | Grill360
Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse
15 min 2 osoby <120 zł

Stek z grilla elektrycznego: Porterhouse

Porterhouse lub T-bone to cięcie wołowiny, które wygląda naprawdę spektakularnie! Kość w kształcie litery T i dwa wspaniałe mięśnie krowy – polędwica i rostbef. Ten stek jest też bardzo efektowny smakowo – oba cięcia smakują skrajnie odmiennie, a przede wszystkim mają zupełnie inną strukturę. Cięcie idealne na romantyczną randkę przy grillu.

„Porterhouse jest piękny – no wiem. Ale, ale – wiecie jak się do takiego steka zabrać? To naprawdę trudna sztuka, żeby grillować oba te mięśnie w tym samym stopniu. Pamiętajcie o tym, że nawet przy takiej samej grubości steków, oba mięśnie zrobią się w zupełnie innym czasie – polędwica dochodzi o wiele szybciej niż rostbef! Czytajcie uważnie, jak to ogarnąć, tym razem na grillu elektrycznym.” Kacper Salzman

Dwie zupełnie różne nazwy dwóch bardzo podobnych steków, czyli T-bone i porterhouse. Oba steki są doceniane przez miłośników grilla na całym świecie stanowią klasykę mięs serwowanych z rusztu. Najważniejszą różnicą między tymi dwoma stekami jest zawartość polędwicy i rostbefu. Porterhouse ma większą część polędwicy niż T-bone. Ponieważ w obu stekach występuję dwa różne mięśnie, musimy bardzo uważać podczas ich grillowania. Aby ułatwić to zadanie, prezentujemy przepis na idealny stek z grilla elektrycznego!

Sprawdź także: Steki porterhouse a T-bone – poznaj różnice!

Na grillu elektrycznym Weber Pulse najpierw odkręć oba palniki na maximum. Termometr pokaże 300-315 stopni. Kiedy spieczesz steka w wysokiej temperaturze, skręć lewy palnik na 1/3, a prawy wyłącz zupełnie. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć palniki prawy, środkowy i sear station (jeśli masz) na maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy char-basket i zsuń je na jedną stronę.

W przepisie użyliśmy steka Porterhouse z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Tomaszny, który w ofercie posiada najwyższej jakości mięsa. Sprawdź!

Składniki

  •  stek porterhouse
  •  Olej
  •  Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na grillu elektrycznym Weber Pulse najpierw odkręć oba palniki na maximum. Termometr pokaże 300-315 stopni. Kiedy spieczesz steka w wysokiej temperaturze, skręć lewy palnik na 1/3, a prawy wyłącz zupełnie. Jeżeli grillujesz na gazówce, odkręć palniki prawy, środkowy i sear station (jeśli masz) na maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy char-basket i zsuń je na jedną stronę.
  2. Nagrzej grill na maximum.
  3. Mięso (polecamy steki od Tomasznego) posmaruj olejem i przypraw solą i pieprzem.
  4. Najpierw postaw stek na kości. Zostaw go tak na kilka minut – kość się nagrzeje i mięso zrobi się równomiernie – również przy samej kości.
  5. Grilluj mięso bezpośrednio na ruszcie. Możesz LEKKO przycisnąć stek do rusztu, jeżeli kość utrudnia spieczenie. Grilluj stek z obu stron przez 1-2 minuty. Najpierw ułożony na g.11, a potem na g. 13. Dzięki temu uzyskamy efekt ładnej kratki.
  6. Zdejmij stek z grilla, wyłącz oba palniki, wystudź grill przez 5 minut. To jest bardzo ważny patent – jeżeli stek się lekko ostudzi po uderzeniu wysokiej temperatury, zrobi się w środku bardziej równomiernie – pasek czerwonego, lub różowego mięsa będzie równy i piękny.
  7. Wbij dwie sondy w oba steki. Odkręć lewy palnik na 1/3, a prawy wyłącz całkowicie.
  8. Połóż stek na ruszt – rostbef nad włączonym palnikiem, a polędwicę nad wyłączonym. Obserwuj temperaturę i staraj się tak przesuwać stek po ruszcie, żeby rosła równomiernie.
  9. My zrobiliśmy oba steki w stopniu rare – 52 stopnie. Tą metodą możesz dowolnie sterować stopniami wysmażenia obu steków. Baw się dobrze!
  10. Przed pokrojeniem, pozwól stekowi chwilkę odpocząć, około 5-7 minut.
  11. Stek z grilla elektrycznego jest gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *