Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
15 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą

Pogoda dopisuje, sezon grillowy trwa w najlepsze a my mamy dla Was kolejny pomysł na letnie grillowanie. Na ruszcie grilla ląduje porządny kawał mięsa. Grillujemy dziś tradycyjnie stek i to nie byle jakiego bo Stek Tomahawk! Podamy go z masłem cytrynowym z nutą mięty. Będzie pysznie!

„Steka delikatnie skrapiamy oliwą i to wszystko. Nie dodajemy innych przypraw – cały smak da nam przygotowane wcześniej masło cytrynowe.” Michał Dobosz

Pamiętajcie o tym, aby wybierając steka, kupić mięso dobrej jakości. Taki stek zakupiony w sprawdzonym źródle, wymaga jedynie delikatnego podkreślenia jego walorów smakowych poprzez umiejętnie dobrane dodatki.

Składniki

  •  Stek Tomahawk
  •  Masło
  •  Cytryna
  •  Świeża mięta
  •  Oliwa z oliwek
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Zanim wrzucimy stek Tomahawk na ruszt, rozpoczynamy od przygotowania dodatku, czyli masła. Masło blendujemy ze skórką cytryny i wyciśniętym sokiem, dodajemy także sól oraz pieprz. Od zwykłej cytryny lepsza będzie ta marynowana, jeśli jednak takiej nie posiadacie, zwykła też zda egzamin.
  2. Po zblendowaniu masło zawijamy w papier do pieczenia, wcześniej dorzucamy kilka listków świeżej mięty. Wkładamy do lodówki, co najmniej na noc.
  3. Pora na grillowanie steka. Ponieważ mamy już intensywny w smaku dodatek w postaci masła, steka skrapiamy jedynie oliwą z oliwek i wrzucamy na ruszt. W zależności od grubości mięsa, grillujemy kilka minut z każdej strony. Nasz stek grillujemy na płycie żeliwnej, obok układamy połówki cytryn, które w czasie grillowania dodatkowo nadadzą smaku.
  4. Kiedy stek jest gotowy, ściągamy z rusztu, a na wierzch układamy wcześniej przygotowane masło. Lemon Butter Steak wygląda wyśmienicie, a smakuję jeszcze lepiej! Gwarantujemy, że po spróbowaniu, danie to na stałe zagości w Waszym grillowym menu.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym