Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego - Grill360
Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego
60 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek New York na sałacie z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego

Przepis na udany rodzinny obiad lub wyjątkową okazję? Wyszukane danie, które zachwyci bliskich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Stek New York pięknie wygląda i smakuję wyśmienicie.

„Potrawa jest niezwykle efektowna i szybka w przygotowaniu. Brzmi apetycznie? Zapraszam do wspólnego gotowania.” Michał Dobosz

Sałatka ze stekiem New York Limousine to klasa sama w sobie, jej nazwa wywodzi się od francuskiej rasy bydła, pochodzącej z rejonu Limousin

Antrykot Prime, którego użyłem do sałatki, to jedno z najdelikatniejszych mięs. Stek powinien być sezonowany przynajmniej 28 dni i posiadać ”marmurkową” strukturę (duża liczba cienkich nitek tłuszczu), dzięki której jest niezwykle soczysty.

Mięso najwyższej jakości możecie dostać tylko u sprawdzonych rzeźników, swój idealny kawałek wołowiny otrzymałem od firmy Befsztyk.pl, którą z czystym sumieniem polecam. Po raz kolejny przekonałem się o profesjonalizmie i pasji właścicieli jednego z najlepszych sklepów mięsnych w Warszawie, w tym również sklepu online.

Składniki

  •  antrykot
  •  oliwa
  •  pieprz
  •  sól
  •  cebula
  •  
    sos:
  •  ser z niebieską pleśnią
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet winny
  •  sól
  •  pieprz
  •  
    sałatka:
  •  sałata rzymska
  •  świeża rukola
  •  pomidorki koktajlowe
  •  cebula

Przygotowanie:

  1. Zacząłem od antrykotu, który nasmarowałem oliwą i oprószyłem solą oraz pieprzem. Następnie, wołowina trafiła na rozgrzany ruszt. W tym samym czasie obrałem przekrojoną na pół czerwoną cebulę i umieściłem ją obok grillującego się mięsa.
  2. Po 2-3 minutach odwróciłem stek na drugą stronę aby równomiernie się usmażył.
  3. Fantastyczny zapach unoszący się nad grillem dodatkowo umilał przygotowanie dania.
  4. Na talerzu ułożyłem posiekane liście rzymskiej sałaty i świeżą rukolę. Na sałacie znalazły się pokrojone pomidorki koktajlowe i uprzednio zgrillowana cebula czerwona, którą poszatkowałem w pióra.
  5. Sos wykonałem na bazie sera z niebieską pleśnią. Aromatyczny składnik połączyłem z oliwą i octem winnym, całość przyprawiłem solą i pieprzem, a później wymieszałem.
  6. Kiedy antrykot osiągnął średni stopień wysmażenia, ściągnąłem go z rusztu żeby odpoczął ok. 5-10 minut. W tym czasie wszystkie soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
  7. Osobom mniej doświadczonym polecam użycie termometru, dzięki któremu łatwiej będzie kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa.
  8. Na koniec, pokrojony stek ułożyłem na sałatce i udekorowałem go dressingiem.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Czosnkowo-parmezanowe skrzydełka z kurczaka 60 min >5 osób Czosnkowo-parmezanowe skrzydełka z kurczaka
Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Grillowana pierś z kurczaka w boczku 2h 4 osoby Grillowana pierś z kurczaka w boczku