Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Stek Filet Mignon z guacamole krabowym - przepisy na dania z grilla Weber
Stek Filet Mignon z guacamole krabowym – przepisy na dania z grilla Weber
45 min 4 osoby <120 zł

Stek Filet Mignon z guacamole krabowym – przepisy na dania z grilla Weber

Źródło: J. Purviance , Weber Poleca Steki

Składniki

  •  Na guacamole:
  •  duża łagodna papryka chili (najlepiej poblano, długość 12-15 cm)
  •  miąższ 1 awokado, pokrojony w kostkę
  • 50 g białego sera, utartego na gładką masę
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 100 g białego mięsa kraba (z puszki)
  • 2 cebule dymki, drobno pokrojone (tylko biała część)
  • 1 łyżka świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • ½ łyżeczki sosu tabasco
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 duża szczypta czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  •  Filet Mignon:
  • 4 steki z polędwicy wołowej (każdy o wadze 225 g i grubości 4 cm)
  •  oliwa
  •  gruboziarnista sól morska
  •  czarny pieprz, świeżo zmielony

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenia pośredniego w średniej temperaturze (175 – 230’C)
  2. Ruszt oczyścić szczotką. Paprykę chili grillować 7-12 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie, aż skórka miejscami sczernieje i zaczną tworzyć się na niej pęcherze. Od czasu do czasu odwrócić. Paprykę przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut.v
  3. Paprykę wyjąć z miski i zdjąć zwęgloną skórkę. Usunąć ogonek, wewnętrzne błony oraz pestki. Miąższ papryki zmiksować z awokado, serem i sokiem z limonki. Przełożyć do średniej miski i wymieszać z mięsem kraba, cebulą dymką oraz liśćmi kolendry. Guacamole doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Przechowywać w miejscu o temperaturze pokojowej, aż steki będą gotowe.
  4. Steki cienko posmarować z obu stron oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przed grillowaniem odłożyć je na 15-30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej.
  5. Zwiększyć temperaturę grilla (230-290’C). Steki grillować bezpośrednio nad silnym żarem przy zamkniętej pokrywie, aż się należycie upieką (około 8 minut, aby były różowoczerwone – medium rare). W tym czasie odwrócić je 1-2 razy. Gdyby buchnęły płomienie, odsunąć mięso na brzeg paleniska. Gotowe zdjąć z grilla i odłożyć na 3-5 minut, aby odpoczęło. Wyłożyć na talerz i od razu podawać.

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla