Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Souvlaki z sosem tzatziki z grilla gazowego | Grill360
Souvlaki z sosem tzatziki
4h 4 osoby <120 zł Wideo

Souvlaki z sosem tzatziki

Aromatyczne souvlaki z grilla! To danie przeniesie Cię wprost do słonecznej Grecji. Bardzo prosty przepis, który zachwyci Was smakiem i aromatem.

„Souvlaki przygotujemy na szpadkach marki Enders, które są wyposażone w metalową podkładkę. Dzięki temu mięso nie dotyka rusztu, co sprawia, że opieka się równomiernie z każdej strony.” Marcin Chomiak

Souvlaki to popularne danie kuchni greckiej i cypryjskiej. Jest to rodzaj pikantnego i aromatycznego mięsnego przysmaku, który zazwyczaj składa się z kawałków mięsa (najczęściej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub owoców morza), które są nadziewane na metalowy lub drewniany szpikulec, a następnie grillowane. Często serwowany jest z dodatkami takimi jak pita, sałatki, warzywa, sosy (często tzatziki) oraz frytki. Souvlaki są popularnym daniem ulicznym i posiłkiem na wynos w krajach greckojęzycznych, a także stały się znane w innych częściach świata, gdzie można znaleźć restauracje greckie.

Przepis na souvlaki z grilla został przygotowany na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Shadow.

Souvlaki z grilla to pyszne danie przygotowywane w bardzo krótkim czasie. Polega na nadziewaniu kawałków mięsa na metalowy lub drewniany szpikulec, który następnie jest grillowany nad otwartym ogniem: na grillu gazowym lub węglowym.

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga grillowania według Webera” tom 2, str. 176-177. 

Składniki

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 6 chlebków pita (średnicy około 15 cm)
  •  cytryna do dekoracji
  •  
  •  Na marynatę
  • 4 łyżki posiekanych drobno liści mięty
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  •  
  •  Na tzatziki
  • 1/2 ogórka sałatkowego startego na drobnych oczkach
  • 250 g greckiego jogurtu naturalnego (10% tłuszczu)
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  •  sól morska gruboziarnista

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój w grubą kostkę o szerokości około 2,5 cm.
  2. W średniej wielkości misce umieść mięso oraz składniki marynaty. Mięso zamieszaj ręką tak, aby przyprawy równomiernie pokryły jego powierzchnię. Przykryj pokrywką i wstaw na 2–4 godziny do lodówki, aby przeszło aromatami.
  3. Świeży ogórek zetrzyj do miseczki na sitku o drobnych oczkach, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Grzbietem łyżeczki odciśnij nadmiar wody i usuń go z miski.
  4. Starty ogórek wraz z pozostałymi składnikami na tzatziki przełóż do miseczki. Zamieszaj i przypraw do smaku solą. Wstaw do lodówki.
  5. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 230–290 stopni.
  6. Pokrojone w kostkę i zamarynowane mięso nabij na szpikulce do szaszłyków, pozostawiając między kawałkami małe odstępy. Dzięki temu żar będzie mógł jednakowo oddziaływać na mięso z każdej strony.
  7. Ruszt do grillowania wyczyść szczotką. Szaszłyki umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie przez 5–7 minut, raz przy tym odwracając, aż mięso w środku będzie jeszcze delikatnie różowe. Zdejmij z rusztu.
  8. Chlebki pita umieść bezpośrednio nad źródłem ciepła na ruszcie grilla. Grilluj około 15 sekund z każdej strony.
  9. Na środek każdego chlebka nałóż sos tzatziki. Upieczone mięso zdejmij ze szpikulców i ułóż na sosie.
  10. Chlebki pita złóż. Podawaj jeszcze ciepłe! Souvlaki z grilla gotowe! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger po grecku z grilla 30 min 2 osoby Wideo Burger po grecku z grilla
Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami 30 min 2 osoby Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *