Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Sosy do potraw z grilla - Inspiracje grillowe Grill360
Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360
30 min

Sosy do potraw z grilla – Inspiracje Grill360

Sosy są istotnym elementem kuchni grillowej. Nadają dodatkową nutę smakową wielu potrawom a kucharzowi wprost stwarzają niewyczerpane możliwości udoskonalenia i wzbogacenia swoich wyrobów. Sosy otwierają wspaniałe pole do eksperymentowania, jeśli zna się podstawy ich przyrządzenia, można je modyfikować na niezliczoną ilość sposobów.

Sos Barbecue z chili pasilla – składniki na 500 ml

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 średniej wielkości ząbków czosnku, obranych
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 suszone strąki chili pasilla oczyszczone z nasion i szypułek, pokrojone na cienkie paski
  • 250 ml pomidorów krojonych z sokiem, z puszki
  • 250 ml jasnego piwa meksykańskiego (albo innego)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

W rondelku podgrzać oliwę na średnim ogniu. Mieszając lekko zrumienić czosnek, (4 – 5 minut). Dodać cebulę i chilli. Dusić wszystko jeszcze trzy minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałe skadniki. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Rondelek zdjąć z palnika,odstawić jeszcze na 15 minut, żeby chilli zmiękło. Następnie zmiksować sos ręcznym blenderem.

Romesco – Składniki na 175 ml

  • 2 średnie strąki czerwonej papryki
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 30 g (4 łyżki) całych migdałów, prażonych
  • 1 mała garść listków pietruszki
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Strąki papryki grillować 12 – 15 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 stopni) przy zamkniętej pokrywie, od czasu do czasu je odwracać aż skórka miejscami sczernieje i pokryję się pęcherzykami. Strąki włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na conajmniej 10 minut. Następnie ściągnąć z nich skórkę, usunąć szypułki oraz gniazda nasienne. W blenderze drobno posiekać czosnek, dodać migdały i także drobno je posiekać. Dodać paprykę, pietruszkę, sól, pieprz kajeński i wszystko rozdrobnić na ziarnistą pastę. Przy włączonym silniku dolewać powoli oliwę aż powstanie gładki sos.

Chimichurri – składniki na 350 ml

  • 4 duże ząbki czosnku, obrane
  • 1 duża garść natki pietruszki
  • 2 garści świeżych listków kolendry
  • 1 mała garść listków bazylii
  • 175 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki średnio ostrego sosu chilli (ze sklepu z żywnością azjatycką)

Czosnek posiekać w blenderze. Dodać pietruszkę, kolendrę i bazylię. Wszystko drobno zmiksować. Nie wyłączając silnika, cienkim strumieniem dolewać oliwę, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla