Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Śniadaniowe taco z grilla | Grill360
Śniadaniowe taco z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Śniadaniowe taco z grilla

Szukasz pomysłów na pyszne i sycące śniadania z grilla, które dostarczą Ci energii na początek dnia? Przygotuj śniadaniowe taco z grilla zapiekane z tartym serem i jajkiem, serwowane z grillowaną włoską kiełbasą, tartymi ziemniakami hash browns i plastrami soczystego awokado. Ta kompozycja różnorodnych składników smakuje doskonale i dostarcza wiele wartości odżywczych. Wypróbuj przepis na taco!

Taco to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej, a jej podstawowym składnikiem jest kukurydziana tortilla wypełniania najczęściej siekanym mięsem, rybami lub owocami morza. Zazwyczaj jest podawane jako danie główne lub imprezowa przekąska, ale ten przepis na taco z grilla to nietypowa propozycja. Mamy dla Ciebie śniadaniową wersję taco z tortillą zapiekaną z jajkiem i serem, wyrazistą w smaku włoską kiełbasą i tartymi ziemniakami hash browns z kuchni angielskiej.

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować płyty żeliwnej, która zapewni powierzchnię do smażenia – wyjmujesz połówkę rusztu w ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe i zastępujesz ją dedykowanym akcesorium. Temperatura grillowania powinna być utrzymywana na stabilnym poziomie 200 stopni Celsjusza, a proces przygotowywania przebiega w dwóch etapach. Najpierw smażymy przy otwartej pokrywie kiełbasę wymieszaną z cebulką i ziemniakami, a następnie układamy na płycie tortille i grillujemy je pod zamknięciem, by roztopić ser i uzyskać zapiekane jajka.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 awokado (pokrojonego na plasterki)
  • 2 jajka
  • 1/2 papryczki jalapeno
  • 2 tortille
  • 1/2 cebuli żółtej (pokrojonej na plasterki)
  • 170 g włoskiej kiełbasy
  • 2 łyżki przyprawy BBQ z chilli i limonką
  • 1/2 szklanki startego sera
  • 115 g tartych ziemniaków hash browns
  • 1/2 pomidora (pokrojonego na ćwiartki)

Przygotowanie:

  1. Wyjmij połówkę rusztu z Twojego grilla Kamado Joe i zastąp ją płytą żeliwną, a następnie natłuść olejem.
  2. Rozgrzej grill do temperatury 200 stopni Celsjusza i umieść na płycie kiełbasę włoską, tarte ziemniaki hash brown i plastry cebulki. Wymieszaj składniki i grilluj do zarumienienia.
  3. Obok smażonej mieszanki składników umieść dwie tortille, a następnie posyp je obfitą warstwą tartego sera, formując miejsce na jajko. Zamknij pokrywę i poczekaj aż ser się rozpuści.
  4. Po upływie kilku minut ponownie otwórz pokrywę i dodaj na tortillę jajko. Następnie dopraw przyprawą BBQ i ponownie zamknij pokrywę.
  5. W trakcie grillowania tortilli z jajkiem pod pokrywą pokrój awokado, pomidora i papryczkę jalapeno.
  6. Użyj łopatki, aby ściągnąć z grilla wszystkie składniki.
  7. Ułóż na tortilli kiełbasę wymieszaną wcześniej z cebulą i ziemniakami, a następnie dodaj pokrojone warzywa i złóż na pół.
  8. Śniadaniowe taco z grilla gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas 30 min >5 osób Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem
Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem 45 min 2 osoby Wideo Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *