Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Śliwki pod kruszonką | Grill360
Śliwki pod kruszonką
45 min 3 osoby <30 zł

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką to danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem świeżych owoców, ale również zachwyca delikatnością i chrupkością kruszonki. Ten deser jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców i stanowi prawdziwą ucztą dla podniebienia. Koniecznie spróbujcie!

Nasza propozycja to harmonijne połączenie dojrzałych, soczystych śliwek z chrupiącą, złocistą kruszonką, które po upieczeniu na grillu uzyskuje niepowtarzalny smak i teksturę. Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis? Ponieważ to szybki deser, który może przygotować każdy!

Grillowanie wcale nie oznacza pieczenia jedynie słonych, mięsnych dań. Na ruszcie można przygotować wiele specjałów z różnych składników, także w wersji na słodko. Bohaterem tego przepisu jest grill gazowy marki Enders, który doskonale sprawdził się w trakcie pieczenia. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie ten przepis u siebie!

Nie masz grilla? Nic straconego! Śliwki pod kruszonką możesz przygotować również w domowym piekarniku.

Składniki

  • 600 g śliwek
  • 50 g zimnego masła
  • 60 g mąki typ 405
  • 60 g cukru brązowego
  • 40 g cukru
  • 25 g mieszanki przypraw: cukier trzcinowy, cynamon, wanilia w proszku, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasta: cynamon, skórka cytryny, skórka pomarańczowa, wanilia w proszku, sól, goździki, mielony biały pieprz
  • 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
  3. Następnie przechodzimy do przygotowania kruszonki. W misce mieszamy brązowy cukier z mąką, mieszanką przypraw do ciasta, solą i miąższem waniliowym z laski wanilii.
  4. Następnie dodajemy zimne masło i ręcznie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy do zamrażarki na około 15 minut.
  5. Formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Następnie układamy śliwki i posypujemy je mieszanką przypraw i białym cukrem. (Podane składniki wystarczą na trzy porcje pieczone w naczyniach żaroodpornych o średnicy ok. 12 cm).
  6. Przechodzimy do grillowania. Deser ze śliwkami pod kruszonką upiekliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 SIK Turbo. Grilla rozgrzewamy do temperatury 190°C. W trakcie nagrzewania posypkę wyjmujemy z zamrażarki i równomiernie rozprowadzamy w foremkach z posypanymi cukrem owocami. Gdy grill się nagrzeje, naczynia do pieczenia umieszczamy w obszarze pośrednim, albo na ruszcie do podgrzewania.
  7. Deser pieczemy około 30 minut. Gdy posypka nabierze złocistego koloru, ciasto będzie gotowe do podania. Foremki zdejmujemy z grilla i zostawiamy do ostygnięcia na 3-5 minut. Deser podajemy lekko ostudzony. Smak śliwek pod kruszonką możesz wzbogacić gałką lodów waniliowych – idealnie do tego pasują!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Naleśniki pancakes z grilla 15 min 2 osoby Naleśniki pancakes z grilla
Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla 60 min 3 osoby Wideo Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Grillowane banany z migdałami 30 min 2 osoby Grillowane banany z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *