Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym | Grill360
Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
30 min 4 osoby <60 zł Wideo

Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego

Doskonałe skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym z dodatkiem bourbona, chilli chipotle i octu jabłkowego. Aromatyczna glazura sprawia, że skrzydełka mają wyjątkowy smak. Grillowanie w strefie pośredniej pozwala nam przygotować wybitnie smaczne mięso – delikatne, soczyste, a przy tym o wyrazistym charakterze.

„Przed każdym grillowaniem wyszczotkuj rozgrzany ruszt, aby pozbyć się pozostałości z poprzedniego grillowania,a następnie spryskaj olejem o wysokim punkcie dymienia. Ja polecam olej ryżowy. ” Łukasz Podleś

Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego

Skrzydełka z kurczaka rumienimy najpierw bez smarowania sosem, metodą bezpośrednią, tak by był chrupiące. Następnie kładziemy je w strefie pośredniego ciepła, gdzie nałożony później słodki sos nie będzie mógł się spalić. Na skrzydełka z kurczaka nakładamy glazurę za pomocą bawełnianego pędzelka. To doskonałe akcesorium, które pozwoli nam na nałożenie na potrawę: masła smakowego, glazury i sosu barbecue. Zdejmowana główka z bawełny ułatwia nam jej namaczanie czy pranie.

Pamiętaj o tym, aby podczas przygotowania skrzydełek z kurczaka na grillu, odciąć ich lotki. Dzięki temu mięso nie przypali się, a Ty przygotujesz równomiernie wypieczone danie.

Przepis przygotowujemy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared.

Składniki

  • 12 skrzydełek z kurczaka (łącznie około 1,5 kg)
  •  olej ryżowy (lub inny o wysokim punkcie dymienia)
  •  
  •  Na mieszankę przyprawową
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki chilli chipotle w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  •  
  •  Na sos
  • 180 ml ketchupu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki bourbona
  • 2 łyżki octu jablkowego
  • 1/4 łyżeczki chilli chipotle w proszku

Przygotowanie:

  1. W grillu odpalamy dwa palniki boczne tak, aby urządzenie było gotowe do grillowania metodą pośrednią, jak i bezpośrednią. W strefie bezpośredniego ciepła chcemy uzyskać temperaturę do 230 stopni Celsjusza. Do tej strefy wrzucimy najpierw skrzydełka, a kiedy będą już zglazurowane, przerzucimy je do strefy pośredniej.
  2. W czasie kiedy rozgrzewa się grill, przygotowujemy mieszankę przypraw. Wszystkie składniki na mieszankę wsypujemy do moździerza i ucieramy.
  3. Przechodzimy do przygotowania mięsa. Skrzydełka kurczaka składają się z trzech części. Przytwierdzone do korpusu ramię nazywane jest przez profesjonalistów tulipem. Dalej jest częśc środkowa, czyli przedramię, a na końcu czubek skrzydła, czyli lotka. Poszczególne części są połączone ze sobą kulistymi stawami. Znajdziemy je, rozciągając skrzydełko.
  4. Przechodzimy do podziału skrzydełek: należy rozciągnąć ramię i przedramię, po czym czubkiem noża trybownika przeciąć znajdujący się między nimi kulisty staw. Powtórzyć tę czynność między przedramieniem a lotką. Lotki, które podczas grillowania łatwo się przypalają, lepiej przeznaczyć do rosołu.
  5. Przygotowane skrzydełka spryskujemy olejem ryżowym. W mięso dokładnie wcieramy mieszankę przypraw.
  6. Wyszczotkuj rozgrzany ruszt, aby pozbyć się pozostałości z poprzedniego grillowania,a następnie spryskaj olejem. Na rozgrzany ruszt grilla wrzucamy przygotowane skrzydełka z kurczaka.
  7. Skrzydełka z kurczaka pozostawiamy na ruszcie przez 10 minut. 
  8. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu i redukujemy je, podgrzewając na palniku bocznym.
  9. Po 5 minutach odwracamy skrzydełka na drugą stronę.
  10. Kiedy glazura się zagęści, zdejmujemy ją z ognia.
  11. Skrzydełka przekładamy do temperatury pośredniej (bez włączonego nad nimi palnika), ustawiamy je skórą do góry.
  12. Za pomocą pędzla nakładamy glazurę na skrzydełka. Skrzydełka z kurczaka zostawiamy w temperaturze pośredniej na kolejne 10-15 minut.
  13. Po tym czasie zdejmujemy je z rusztu. Skrzydełka z kurczaka gotowe! Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku 30 min 4 osoby Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej 90 min 2 osoby Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *