Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Skrzydełka z kurczaka w glazurze I [PRZEPIS GRILL360]
Skrzydełka z kurczaka
45 min 3 osoby <30 zł Wideo

Skrzydełka z kurczaka

Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej i amerykańskiej przygotowaliśmy połączenie tych pozornie odległych smaków – orientalne skrzydełka z kurczaka.

„Skrzydełka przygotowujemy do grillowania, odcinając lotkę – polecam, aby zostawić je do przygotowania innego dania np. wywaru – kolejne cięcie nożem wykonujemy w miejscu, gdzie znajduje się staw. Dzięki temu skrzydełka będą gotowe jeszcze szybciej.” Kacper Salzman

Skrzydełka z kurczaka w wersji amerykańsko-azjatyckiej? Brzmi smacznie! Wypróbuj nasz nowy przepis i przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotować skrzydełka w glazurze.

Składniki

  •  pałki i skrzydełka z kurczaka
  •  sól
  •  pieprz
  •  chilli
  •  cukier
  •  czosnek granulowany
  •  oliwa
  •  imbir
  •  sos sojowy
  •  sok z pomarańczy
  •  sos hoisin
  •  limonka

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka z kurczaka umyj i pokrój na części – cięcie wykonujemy, odkrawając lotkę oraz w miejscu, w którym znajduje się staw kurczaka. Lotki możemy przeznaczyć na wywar.
  2. Mięso zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu, chilli i czosnku granulowanym. Odłóż na 2 godziny do lodówki.
  3. Drewienka do wędzenia (jabłoń) zalej wodą i odstaw.
  4. Wszystkie palniki ustawiamy na minimum, chcąc osiągnąć niższą temperaturę – około 160 stopni. Skrzydełka odkładamy na górną półkę grilla, żeby poddać je wysokiej temperaturze i częściowo podgotować.
  5. Do stalowego pojemnika wędzarniczego dodajemy namoczone wcześniej drewienka.
  6. Podwędzone skrzydełka wrzuć do woka z olejem. Dodaj miód lub cukier, poczekaj aż się skarmelizuje.
  7. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Dodaj posiekany czosnek i pokrojony imbir. Dolej sos sojowy, sok z pomarańczy, sok z limonki i azjatycki sos hoisin.
  8. Poczekaj, aż sos się zredukuje i powstanie glazura. Skrzydełka przełóż na talerz.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 30 min 2 osoby Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *