Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej | Grill360
Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
90 min 2 osoby <60 zł

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej

Dziś przepis na skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej – trochę ostre, trochę słodko-kwaśne, trochę azjatyckie… Znajdzie się ktoś, kto odmówi???

„Słodkie i lepkie glazury to jest dla mnie coś absolutnie niezbędnego w przypadku tego pysznego kawałka kurczaka. Dziś przepis dla którego bazą jest dżem pomarańczowy. ” Kacper Salzman

Miłośnicy grillowania często decydują się umieścić na ruszcie skrzydełka kurczaka – wykonanie tego dania jest proste i nie trwa długo. Przygotowanie glazury bogatej w przyprawy sprawi, że skrzydełka będą smakować jeszcze lepiej i szybko znikną z talerza!

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej możesz przygotować na każdym grillu, ale najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z grilla gazowego wyposażonego w palnik boczny – możesz zająć się skrzydełkami na ruszcie, mając cały czas na oku podgrzewaną glazurę. Przez większość czasu grilluj metodą pośrednią, umieszczając kawałki kurczaka na górnej półce w Twoim grillu. Jeśli używasz sprzętu zasilanego gazem, ustaw palniki na minimalną moc, aby osiągnąć temperaturę 180 stopni Celsjusza. Natomiast na grillu węglowym rozpal 3/4 komina brykietu lub węgla, przesyp do koszy i rozsuń na boki.

Składniki

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml musztardy
  • 100 ml pomarańczowego dżemu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rondelek, a następnie umieść w nim składniki potrzebne do glazury: ocet, musztardę, dżem oraz wszystkie przyprawy.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie ustaw rondelek na palniku, zagotuj i odstaw do ostudzenia.
  3. Odetnij lotki od skrzydełek z kurczaka, a następnie podziel wszystkie skrzydełka na pół.
  4. Podzielone skrzydełka umieść w misce.
  5. Wlej połowę glazury do skrzydełek i dokładnie wymieszaj , aby pokryć równomiernie wszystkie kawałki w misce.
  6. Rozgrzej grill do temperatury 160 stopni, a następnie ułóż wszystkie skrzydełka na górnej półce grilla i piecz metodą pośrednią przez 30 minut. Resztę glazury lekko zredukuj.
  7. Po upływie 30 minut przerzuć skrzydełka do rondla i dokładnie wymieszaj w pozostałej glazurze.
  8. Połóż skrzydełka wymieszane w glazurze na dolnym ruszcie grilla i dopiekaj je przez 10 minut. Pamiętaj o obracaniu kawałków kurczaka, aby uzyskać równomierne wypieczenie.
  9. Gdy skrzydełka w glazurze uzyskają brązowawą barwę, zdejmij je z rusztu.
  10. Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej gotowe! Podawaj z kolendrą. Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z grilla Tikka Masala 4h 4 osoby Kurczak z grilla Tikka Masala
Nóżki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby Nóżki z kurczaka z grilla
Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *