Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku | Grill360
Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku
2h 2 osoby <60 zł

Puree z wędzonego groszku z szaszłykami z boczku

Dziś podzielimy się z Wami przepisem na wyjątkowe puree z wędzonego groszku w towarzystwie soczystych szaszłyków z boczku. To połączenie intensywnego smaku groszku i chrupiącego boczku zaskoczy Wasze podniebienia. Gotowi na odkrywanie nowych dań i przepisów? Zaczynamy!

To danie jest proste w wykonaniu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Do przygotowania puree z wędzonego groszku oraz szaszłyków wykorzystamy wędzarnię marki Borniak, dzięki której uzyskamy doskonały smak i konsystencję składników.

Przygotuj grube patyczki do szaszłyków oraz blachę perforowaną, która pomoże w sprawnym upieczeniu groszków oraz szaszłyków z boczku. Do wędzenia wykorzystamy natomiast zrębki bukowe, dzięki którym uzyskamy pyszny smak i doskonały aromat.

Więcej o wędzarniach marki Borniak dowiecie się z naszej recenzji, klikając tutaj.

Składniki

  • 500 g zielonego groszku
  •  kilka plastrów boczku
  • 80 g masła
  • 80 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Groszek umieszczamy w bukowym dymie na około 40 minut w temperaturze 120°C. Po tym czasie wyjmujemy go z wędzarni i łuskamy. Następnie przechodzimy do wykonania flanu, czyli delikatnego musu.
  2. Groszek wraz z mlekiem i masłem miksujemy na gładki mus. Całość przecieramy przez sito, dodajemy jajka i śmietankę – mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowanym musem napełniamy szklanki wysmarowane wcześniej masłem i pozostawiamy je w kąpieli wodnej na około 1 godzinę (bez dymu) w temperaturze 150°C.
  3. W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Boczek zawijamy na patyczki. Za pomocą pędzelka smaryjemy syropem klonowym i wkładamy je końcówkami w otwory perforowanej brytfanny. Pieczemy do uzyskania brązowego koloru i chrupiącej konsystencji.
  4. Puree z groszku podajemy na talerzu razem z szaszłykami.
  5. Jeżeli chcesz wzbogacić smak dania, możesz dodatkowo wykonać piankę kokosową.

Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu 4h 5 osób Wideo Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu
Pulled pork wędzone na zimno 7h 2 osoby Pulled pork wędzone na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *