Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla | Grill360
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla
60 min 5 osób <120 zł

Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla

Szukasz pomysłu na pyszne danie z rusztu? Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla to doskonały wybór! Soczyste, aromatyczne i pełne smaku mięso wieprzowe, wołowe, delikatnie opiekane na grillu oraz wzbogacone sosem BBQ sprawi, że każdy kęs będzie rozkoszą. Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla to świetny pomysł na letni obiad w ogrodzie lub kolację. Poznaj przepis na szybkie, proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne pulpety, które podbiją serca Twoich domowników!

Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla to doskonały sposób na połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnymi technikami grillowania. Soczyste, dobrze przyprawione mięso prosto z rusztu, wzbogacone wyjątkowym sosem BBQ, podbije podniebienia zarówno miłośników klasycznych smaków, jak i tych szukających nowych doznań kulinarnych. Pulpety wieprzowo-wołowe przygotowaliśmy na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Big Joe II. Ten sprzęt zapewni Ci idealne warunki do pieczenia! Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom ceramicznym, Big Joe II utrzymuje stałą temperaturę i równomiernie rozprowadza ciepło. To z kolei gwarancja, że pulpety będą idealnie soczyste i równomiernie wypieczone. Model dostępny jest w naszym sklepie internetowym Grill360 w wersji wolnostojącej lub z wózkiem.

Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla podawane są z pysznym, słodko-pikantnym sosem. Jego bazą jest konfitura morelowa, połączona z sosem Chili marki Heinz, który dodaje delikatnej pikanterii. Mieszanka do zupy cebulowej w połączeniu z octem winnym i musztardą Dijon tworzy głęboki, aromatyczny smak. Dodatek melasy podkreśla słodycz, a kminek i pieprz wnoszą lekko korzenny akcent. Ten niebanalny sos BBQ doskonale komponuje się z delikatnym smakiem wieprzowo-wołowych pulpetów, tworząc danie, które zachwyci Twoich domowników lub gości.

Ile gotować pulpety? Do miękkości mięsa i osiągnięcie temperatury wewnętrznej około 70°C. Aby upewnić się, że pulpety są perfekcyjnie wypieczone, polecamy użyć cyfrowy termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury. To niezastąpione narzędzie w kuchni każdego Grill Mastera – dzięki niemu masz pewność, że mięso osiągnie idealną temperaturę, zachowując soczystość i pełnię smaku. Warto zainwestować w taki termometr, aby każde danie z grilla było nie tylko smaczne, ale i bezpiecznie przygotowane.

Zobacz również: Cyfrowy grill węglowy wędzarnia Konnected Joe [RECENZJA]

Składniki

  •  Na pulpety:
  • 340 g mielonej wołowiny
  • 340 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka pokruszonych krakersów
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Grill węglowy Kamado Joe rozgrzej do 177-205°C.
  2. Na jednej części rusztu umieść kamień steatytowy lub płytę żeliwną, a na wierzchu patelnię żeliwną.
  3. Gdy grill i akcesoria osiągną odpowiednią temperaturę, naoliw patelnię żeliwną.
  4. Następnie na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  5. Po kilku minutach dodaj czosnek i czerwoną paprykę w proszku.
  6. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty.
  7. W dużej misce wymieszaj mięso, jajka, parmezan, pietruszkę i pokruszone krakersy.
  8. Następnie dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem i dopraw solą.
  9. Ponownie wymieszaj, dodaj wodę i po raz ostatni, delikatnie połącz wszystkie składniki.
  10. Z masy uformuj kulki o wadze około 50 g i odstaw do lodówki na 30 minut.
  11. W tym czasie przygotuj sos do pulpetów.
  12. Wszystkie składniki na sos przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
  13. Czystą patelnię żeliwną ponownie umieść na ruszcie grilla Kamado Joe.
  14. Naczynie posmaruj oliwą z oliwek i doprowadź do temperatury dymienia.
  15. Pulpety równomiernie obsmaż ze wszystkich stron.
  16. Następnie polej je wcześniej przygotowanym sosem BBQ.
  17. Zamknij pokrywę grilla i gotuj pulpety do momentu aż osiągną temperaturę wewnętrzną około 70°C.
  18. W trakcie gotowania możesz kilka razy delikatnie obrócić pulpety.
  19. Po ugotowaniu zdejmij z grilla.
  20. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane kotlety wieprzowe w sosie balsamicznym 30 min 4 osoby Grillowane kotlety wieprzowe w sosie balsamicznym
Mostek wołowy z grilla 12h >5 osób Wideo Mostek wołowy z grilla
Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej 2h 5 osób Polędwiczki wieprzowe w glazurze tymiankowo-miodowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *