Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Pulled pork ? – przepis doskonały od Juliana Karewicza | Grill360
Pulled pork – przepis doskonały
7h 4 osoby <120 zł

Pulled pork – przepis doskonały

Razem z Julianem Karewiczem przedstawiamy doskonały przepis na pulled pork! Proces wędzenia kontynuujemy do momentu, w którym łopatka osiągnie temperaturę wewnętrzną 86°C. Wtedy mamy pewność, że otrzymamy pyszne, soczyste i aromatyczne mięso.

„Po wyjęciu mięsa ze smokera konieczne jest, by pozwolić mu odpocząć. Duża, pięciokilowa łopatka musi wypoczywać minimum godzinę. W przeciwnym razie, rwane na gorąco mięso, natychmiast stanie się suche.” Julian Karewicz

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to amerykańskie danie z grilla, pochodzące z południowych Stanów Zjednoczonych. Przepis na pulled pork zawiera łopatkę wieprzową oraz mieszankę przypraw połączonych w odpowiednich proporcjach. Oryginalne przepisy zakładają długie i powolne wędzenie mięsa na drewnie, niektórzy, aby przyspieszyć proces, używają również kuchenki.  Po długim i wolnym wędzeniu, rozdrabniamy mięso i mieszamy je z sosem. Niewiele jest osób, które potrafi się oprzeć aromatowi tak przygotowanego mięsa. Poniżej prezentujemy przepis na pulled pork przygotowany przez Juliana Karewicza.

Więcej o pulled pork dowiesz się z tekstu: Jak przygotować perfekcyjny pulled pork? Autorstwa Juliana Karewicza.

 

Składniki

  •  Pulled pork
  •  Łopatka wieprzowa (najlepiej z kością bez tłuszczu, kawałek 4-5 kg)
  •  Musztarda (najlepiej żółta, ale może być każda inna)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  •  Mieszanka przyprawowa
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

1. Łopatkę posmaruj musztardą.
2. Mieszankę przyprawową włóż do suchej wcierki. Nie może być ona zbyt gruba, ale też nie powinny zostać żadne prześwity mięsa.
3. Tak przyprawioną łopatkę umieść na kratce w Borniaku. Piętro niżej umieść brytfankę z sokiem jabłkowym, octem i miodem. Brytfanna musi znajdować się pod łopatką tak, aby wyłapywać soki, które będą kapać z mięsa. Istotne jest również to, by brytfanka nie była bezpośrednio nad grzałką, ponieważ wielką szkodą byłoby wyparowanie soków.
4. Ustaw Borniaka na 120°C i od razu wrzuć do środka wiórki wędzarnicze. Polecam jabłoń.
5. Okadzaj łopatkę dymem przez ok. 5 godzin. Skórka pulled pork powinna stać się ciemna.
6. Po upływie 5 godzin korzystając z rękawic ochronnych, wyjmij z Borniaka brytfankę oraz mięso.
7. Rozwiń na blacie szeroką i grubą folię aluminiową i ułóż w niej mięso, które za chwilę zawiń. Soki, które wytrąciły się z mięsa, wlej do zawiniątka z folii. Działaj sprytnie i nie pozwól, by soki wylały się z folii. Łopatkę wieprzową zawiń w podwójną warstwę folii, włóż ją tym razem do brytfanny, z której zebrałeś soki.
8. Wbij w mięso termometr, wstaw do smokera i kontynuuj proces wędzenia do momentu, w którym łopatka osiągnie temperaturę wewnętrzną 86°C.
9. Gdy łopatka osiągnie zadaną temperaturę, wyłącz Borniaka, ale nie wyjmuj z niego łopatki. Zostaw w środku mięso na  około 2-godzinne odpoczywanie.
10. Po upływie tego czasu, rozpakuj mięso z folii i poszarp, mieszając je z wytopionym sosem.
11. Polecam serwować je w maślanej bułce z dodatkiem sałatki typu coleslaw.

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pulled pork wędzone na zimno 7h 2 osoby Pulled pork wędzone na zimno
Wędzone polędwiczki wieprzowe 7h 4 osoby Wędzone polędwiczki wieprzowe
Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną

Komentarze (1)

  1. Polecam zrobić PulledPork na gazowym Weberze (próbowane już nie raz) z pomiarem temperatury cały czas. To dosyć istotne przy PulledPork. Można oczywiście na węglowym układając brykiety w „węża”. Do tego polecam grillować do 92 stopni w środku. Oczywiście temp. grilla cały czas klasyczne 107 stopni 🙂 Zabawa na całą noc i pół dnia, ale takiej „szarpanki” nie znajdziecie nigdzie. W razie czego – służę przepisem na suchą marynatę jak i samo mięso – nie będziecie zawiedzeni 🙂 No i może być zarówno karkówka jak i łopatka bez kości – fajnie jakby była z kością, ale ciężko u nas dostać. Na „zwykłej sklepowej” łopatce czy karkówce (byle dużej) też wychodzi super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *