Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Pstrąg wędzony | Grill360
Pstrąg wędzony
18h 2 osoby <120 zł

Pstrąg wędzony

Przygotowanie wędzonego pstrąga w domowej wędzarni nie jest trudne, a satysfakcja z samodzielnie uwędzonej ryby gwarantowana. Z przepisem i sprzętem marki Borniak wędzony pstrąg będzie smakował perfekcyjnie. Zapraszamy!

Wędzenie pstrąga to doskonały sposób na wydobycie z niego głębokiego smaku i aromatu. Przygotowany w ten sposób staje się wykwintnym daniem, idealnym na przystawkę, obiad lub kolację. Wędzonego pstrąga można jeść na zimno lub na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa, sałatki, sosów i innych pysznych dodatków.

Poniższy przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces, od wyboru odpowiednich składników, przez marynowanie i wędzenie, aż po degustację gotowego pstrąga. Przygotuj się na kulinarną przygodę i odkryj, jak prostymi sposobami możesz wyczarować w swojej wędzarni prawdziwe wędzone delicje!

Do przygotowania wędzonego pstrąga będą nam potrzebne zrębki olchy oraz osuszacz do wędzarni.

Składniki

  • 4 pstrągi patroszone
  • 80 g soli
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Łączymy sól z wodą i sporządzamy solankę.
  3. Pstrągi układamy w naczyniu i zalewamy przygotowanym roztworem wody i soli. Całość wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
  4. Następnie wyjmujemy i zawieszamy do ocieknięcia na kilka godzin.
  5. Po tym czasie, ryby wkładamy do wędzarni. Przy pomocy osuszacza, osuszamy je w temperaturze 50°C do uzyskania suchej powierzchni.
  6. Pstrągi wędzimy w temp. 50-60°C do uzyskania złotobrązowej barwy.
  7. Podpiekamy w temperaturze 80°C przez około 1 godzinę.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Węgorz wędzony 6h 4 osoby Węgorz wędzony
Dziki łosoś wędzony na zimno 40h 4 osoby Dziki łosoś wędzony na zimno
Pstrąg grillowany 2h 2 osoby Pstrąg grillowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *