Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Oregano - przyprawy do potraw z grilla - Porady Grill360
Oregano – przyprawy do potraw z grilla
45 min

Oregano – przyprawy do potraw z grilla

Dziś kilka słów o Lebiodce Pospolitej. Brzmi egzotycznie? To właściwa nazwa popularnego oregano. Jakie ma właściwości i z czym najlepiej łączyć to znane zioło?

Zioło to najbardziej kojarzy się z zapachem świeżo upieczonej, włoskiej pizzy. Co ciekawe, to nie kraj słonecznej Italii jest miejscem pochodzenia tej rośliny. Uważa się, że wywodzi się z Grecji, a jego nazwa oznacza tyle co: “oros” – góra i “ganos” – ozdoba. Roślina pokrywa wzgórza rozsiewając swój piękny zapach.

Oregano – cechy charakterystyczne

Roślina ta występuje naturalnie nie tylko w Grecji, spotkać ja można w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej. W Polsce spotkamy ją na obrzeżach lasów i nasłonecznionych wzgórzach, ponieważ oregano lubi suche i ciepłe stanowiska.

Oprócz popularnych nazw: oregano oraz lebiodka pospolita, w Polsce zioło występuje pod nazwą “majeranek dziki” i “macierzanka wysoka”. Roślina ta posiada kilka odmian, każda ma różni się od siebie zapachem. Osiąga do 80 cm wysokości, jest wieloletnia. Zioło ma drobne, jajowate liście, posiada białe, różowe lub czerwone kwiaty. Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Do mięs i sosów

Oregano jest w Polsce jedną z najbardziej znanych i używanych przypraw. Stosuje się ją do doprawiania sosów, sałat, służy jako baza do marynat. Roślina charakteryzuje się przyjemnym, korzennym smakiem oraz zapachem. Idealnie pasuje od dań włoskich: pizzy, spaghetti, do potraw z owoców morza, oraz w daniach gdzie głównym składnikiem są pomidory. Doskonale łączy się z pieczoną i grillowaną: wieprzowiną, wołowiną, baraniną i cielęciną.

Grillowany łosoś z oregano

Składniki

  •  świeży łosoś
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 szklanki soku w pomarańczy
  •  oliwa
  •  pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Wypróbuj doskonałą marynatę z oregano w roli głównej, która świetnie łączy się z łososiem. Wystarczy przygotować świeżego łososia, wcześniej pokrojonego na kilka porcji, 2 gałązki świeżego oregano, 2 gałązki pietruszki, 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy, oliwę oraz pieprz cayenne.
  2. Marynata: zioła umyć, osuszyć i posiekać na drobne kawałki. Do miski wlać sok oraz oliwę i wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Do wykonanej marynaty włożyć łososia, przykryć folią i zostawić na kilka godzin w lodówce. Gotową rybę odsączyć z marynaty i położyć na rozgrzany ruszt.
  3. Piec ok. 15 minut z każdej strony.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla