Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Przyprawy do potraw z grilla: kurkuma - Porady Grill360
Przyprawy do potraw z grilla: kurkuma

Przyprawy do potraw z grilla: kurkuma

Kolebką kurkumy, mimo że coraz częściej gości w europejskich kuchniach, jest Azja Południowo- Wschodnia. Obecnie uprawia się ją przede wszystkim w Tajwanie, w Chinach, Peru czy na Sri Lance. Warto poznać bogactwo, jakie oferuje ta przyprawa: zarówno kulinarne, jak i zdrowotne.

Przyprawa znana również jako ostryż, szafranica albo żółcień. Kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią indyjską. Podkreśla smak potraw, ale też stosuje się ją do barwienia jedzenia. To dzięki niej curry ma swój charakterystyczny, żółty kolor.

Kurkuma

Kurkuma swoim wyglądem przypomina korzeń imbiru. Jednak najczęściej możemy ją dostać w postaci żółtego proszku. Należy jednak pamiętać, że nasz organizm ma problem z przyswojeniem samej kurkumy, dlatego powinno się ją rozpuścić w oliwie z oliwek lub zmieszać z pieprzem lub papryką. Co ważne, smak kurkumy – lekko gorzki i cierpki – z czasem się ulatania, dlatego warto kupować ją z umiarem. Właśnie ze względu na smak przyprawę chętnie dodaje się do słodkich potraw. Ale nie tylko. Można ją również dodawać do omletów, owoców morza, sałatek czy ryżu. Kurkuma jest wręcz zalecana do potraw z mięsem. Przyprawa ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii oraz niweluje wzdęcia. Jakie są jej inne lecznicze właściwości?

Złote mleko

Spośród wielu zbawiennych właściwości kurkumy (działa mi.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie) uwagę zwraca jej działanie przeciwnowotworowe. Kurkuma zawiera bowiem kurkuminę, która jest uznawana za naturalny środek zwalczający nowotwory. Ale to nie wszystko! Kurkumina chroni również przed chorobami skóry oraz pomaga w leczeniu cukrzycy i infekcji wirusowych. Jest również zalecana osobom, które zmagają się ze zbyt wysokim cholesterolem. Dlatego często zaleca się stosowanie tej rośliny, nie tylko jako przyprawę, ale przede wszystkim jako lekarstwo. Dobrym pomysłem jest picie tzw. złotego mleka, czyli mieszanki wody, mleka i kurkumy. Pomaga przy przeziębieniach, zaburzeniach snu i działa uspokajająco.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla