Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Przyprawy do potraw z grilla - kilka słów o estragonie - Porady Grill360
Przyprawy do potraw z grilla – kilka słów o estragonie

Przyprawy do potraw z grilla – kilka słów o estragonie

Istnieją zioła, których żucie powoduje drętwienie języka. Jednak nie na długo i nie zawsze w postaci poddanej działaniom wysokiej temperatury. Taką rośliną jest estragon – ziele o licznych właściwościach leczniczych i doskonałych walorach smakowych.

Wygląd i właściwości

Estragon jest wysoką, sięgającą około 2 metrów rośliną. W kuchni można używać zarówno do mięs jak i warzyw, na przykład w postaci sałatek. Ze względu na intensywny smak tej przyprawy, warto wiedzieć jak i w którym momencie gotowania lub pieczenia dodać ją do potrawy. Intensywność smaku estragonu wzmaga się z czasem gotowania w wysokich temperaturach. Jeśli zatem nie chcemy, aby roślina zdominowała smak naszego dania, a jedynie go wydobyła i podkreśliła, dodajmy ją na około 15 minut przed końcem gotowania. Warto o tym pamiętać szczególnie podczas przygotowywania potraw na grillu, które zwykle przed wrzuceniem na ruszt marynujemy. W takim przypadku najlepszym wyjściem będzie zamarynowanie na przykład kawałka mięsa w innych przyprawach oraz dodanie estragonu. Jednak dodajmy estragon dopiero przed końcem pieczenia, gdy mięso będzie znajdowało się już jakiś czas na ruszcie. W taki sposób ochronimy się przed gorzkawym smakiem estragonu.

Przyprawy do potraw z grilla – zastosowanie estragonu

Jako przyprawy do potraw z grilla zioła takie jak estragon są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sosów. Zarówno tych sałatkowych, jak i z przeznaczeniem do mięs. Przykładem sosu, w którym estragon sprawdzi się idealnie jest sos tatarski.

Przyprawę tę szczególnie często stosuje się w połączeniu z rybami, których na grillu nie trzyma się długo, dlatego estragon nie zdąży zgorzknieć i przekazać goryczy potrawie. Nadaje się również do doprawiania dań z owoców morza, a także dań mięsnych (drobiu, dziczyzny i cielęciny).

Estragon jest też powszechnie stosowany jako dodatek aromatyzujący ocet. Wystarczy umieścić łodygę w butelce octu winnego, a po kilku tygodniach tak przygotowany ocet estragonowy można wykorzystać do przyrządzenia m.in. musztardy.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla