Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Sól do grillowania - przygotuj własną - Porady Grill360
Sól do grillowania – przygotuj własną – Porady Grill360

Sól do grillowania – przygotuj własną – Porady Grill360

Dziś mało kto potrafi wyobrazić sobie smaczną kuchnię bez dodatku soli. Chociaż jej działanie w nadmiernych ilościach jest niewskazane i na dłuższą metę szkodliwe, ma ona również właściwości zdrowotne. Przede wszystkim docenia się jej walory smakowe. A jak przygotować własną sól do grillowania?

W Guerande – małej, francuskiej miejscowości – od lat wydobywa się sól morską. Nie wykorzystuje się jednak do tego celu udogodnień, jakie oferuje nam dziś technologia i cywilizacja. Wydobywanie soli odbywa się w tradycyjny sposób, poprzez gromadzenie jej w błotnych basenach, w których minerał ten się krystalizuje.

Sól kupimy co prawda w każdym sklepie spożywczym i markecie, jednak można ją również przygotować samodzielnie, bazując na metodach stosowanych w Guerande. Na wodzie, oprócz kryształu soli pojawia się również jej kwiat. To on jest głównym składnikiem soli, którą przygotujemy we własnym domu. Istnieje kilka wariantów przyrządzenia przyprawy.

Sól z suszonymi smardzami i szczypiorem

Taka mieszanka będzie idealną marynatą do dziczyzny i mięsa czerwonego, ale sprawdzi się również w doprawianiu innych rodzajów. Po utłuczeniu smardzów w moździerzu wystarczy wymieszać je ze 100 gramami kwiatu soli i odrobiną szczypiorku. Nic prostszego!

Składniki:

  • 100 g soli
  • garść suszonych smardzów
  • szczypta szczypiorku

Sól do grillowania z kminkiem

Przygotowywanie tego specjału należy rozpocząć od uprażenia na suchej patelni ziaren kminu. Po ostudzeniu wystarczy rozetrzeć je w moździerzu i połączyć z solą. Można też dodać szczyptę kurkumy dla smaku. Taka przyprawa nada niepowtarzalnego smaku zarówno rybom, jak i różnym rodzajom mięsa.

Składniki:

  • sól
  • kilkanaście ziaren kminu
  • szczypta kurkumy

Sól z wodorostami i nasionami kopru włoskiego

To opcja dla bardziej wymagających. Tym razem prażeniu należy poddać nasiona kopru. Po ostygnięciu wystarczy utrzeć je w naczyniu i wymieszać z kwiatem soli oraz suszonymi wodorostami. Ten rodzaj soli jest idealny do doprawiania i marynowania delikatnego mięsa ryb.

Rarytasy przyprawione własnoręcznie przygotowaną solą posmakują zarówno amatorom, jak i smakoszom różnorakiej kuchni.

Składniki:

  • nasiona kopru
  • kwiat soli
  • suszone wodorosty

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla