Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Przepis na wątróbkę z grilla - jakie są zalety wątróbki?
Przepis na wątróbkę z grilla – jakie są zalety wątróbki?
45 min 1 osoba <15 zł

Przepis na wątróbkę z grilla – jakie są zalety wątróbki?

Wątróbka to naturalny superfood. Nie ma sobie równych pod względem witamin i minerałów. Wątróbka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, dzięki czemu uwapnia kości i zapobiega osteoporozie, witamin z grupy B, przez co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, kwasu foliowego i żelaza, dlatego chroni przed anemią lepiej niż jakikolwiek inny produkt. Wątroba jest multiwitaminą, znajduje się w niej miedź oraz magnez. Ponadto znajdziemy w niej koenzym Q10 dla serca, a także cholinę cenną dla mózgu.

Jaką wątróbkę wybierać?

Najlepiej spożywać podroby od zwierząt, które nie są przemysłowo wypasane, a większość czasu spędzają na zewnątrz, na trawie. Jeśli nie ma dostępu do Eko mięsa, to najmniejszym złem jest wątróbka cielęca. Najgorsze są wątroby z kurczaków i świń hodowanych przemysłowo, gdyż kumulują one więcej toksyn w stosunku do tych z wolnego wybiegu.

Składniki

  • 300g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko słodkie
  • 1 1 cebula czosnkowa
  •  cynamon
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyć, osuszyć lekko, oprószyć cynamonem, solą i pieprzem. Jabłka oczyścić ze skórek i gniazd, pokroić na ćwiartki, a potem w grubsze plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki.
  2. Do folii aluminiowej włożyć kilka kawałków wątróbki oraz jabłek i trochę cebuli, zawinąć, tworząc szczelnie zamknięte sakiewki , grillować 20 – 25 minut.

Zobacz również:

Czosnkowo-parmezanowe skrzydełka z kurczaka 60 min >5 osób Czosnkowo-parmezanowe skrzydełka z kurczaka
Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Grillowana pierś z kurczaka w boczku 2h 4 osoby Grillowana pierś z kurczaka w boczku