Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Podudzia z kurczaka z imbirem | Grill360
Podudzia z kurczaka
90 min 3 osoby <60 zł Wideo

Podudzia z kurczaka

Podudzia z kurczaka z tego przepisu mają fenomenalny smak! Kremowe mleczko kokosowe, wyrazisty imbir, bogactwo smaku sosu sojowego, a do tego wszystkiego – słodycz miodu. Ten przepis na pewno jeszcze nieraz zagości na Twoim grillu!

„Imbir najłatwiej jest obierać łyżeczką i zawsze należy go troszkę poszatkować. Dużego kawałka nie rozbijemy w moździerzu – włókna będą go za mocno trzymać. Dlatego najpierw korzeń powinniśmy posiekać na mniejsze kawałki.” Łukasz Podleś

Podudzia z kurczaka z imbirem

Podudzia z kurczaka są często wykorzystywane do grillowania, pieczenia, smażenia lub gotowania, a ze względu na swoją soczystość i różnorodność sposobów przyrządzania, są popularne na całym świecie. W naszym przepisie podudzia z kurczaka grillujemy w bardzo ciekawej marynacie.

W skład marynaty wchodzi mleczko kokosowe, które jest powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej i kuchniach innych regionów. Ma ono delikatny kokosowy smak i jest bogate w tłuszcze, co nadaje potrawom bardzo przyjemny aromat. Mleczko kokosowe jest stosowane w wielu różnych potrawach, takich jak zupy, curry, desery, napoje oraz sosy. Do marynaty dodaliśmy też imbir – zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo spożywanie imbiru wspiera trawienie i wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu infekcji. Marynatę przełamuje słodycz miodu, który zapewnia przyjemnie skarmelizowaną skórkę. Palce lizać!

Podudzia z kurczaka z grilla przygotowaliśmy na standzie na podudzia lub skrzydełka z kurczaka. To akcesorium sprawi, że mięso będzie równomiernie wypieczone i nie przypali się na ruszcie.

Do przygotowania przepisu użyj też termometru. Dzięki niemu sprawdzisz, kiedy kurczak będzie miał odpowiednią temperaturę w środku.

Podudzia z kurczaka przygotowaliśmy na grillu węglowym Masterbuilt Gravity Series 1050.

Przepis pochodzi z książki Webera: Przysmaki z kurczaka. 

Składniki

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 cm świeżego imbiru
  • 185 ml jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  •  sól
  •  pieprz
  •  świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku obieramy z łupin.
  2. Korzeń imbiru obieramy (najwygodniej to zrobić za pomocą łyżeczki), a następnie szatkujemy. Poszatkowany imbir umieszczamy w moździerzu i ucieramy.
  3. Podudzia z kurczaka przekładamy do miski. Doprawiamy jasnym sosem sojowym, dodajemy imbir, mleczko kokosowe i miód. Tak zamarynowane mięso najlepiej umieścić na kilka godzin w lodówce, aby przeszło aromatami marynaty.
  4. Po tym czasie, podudzia z kurczaka wyjmujemy z lodówki. Czekamy, aż nabiorą temperatury pokojowej i umieszczamy je na standzie.
  5. Grill ustawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Do środka wkładamy stand z kurczakami. Zamykamy pokrywę i grillujemy metodą pośrednią (czyli nie bezpośrednio nad źródłem ognia) około 50 minut pod zamkniętą pokrywą.
  6. Po tym czasie, sprawdzamy za pomocą termometru temperaturę. Jeżeli podudzia z kurczaka mają temperaturę 75 stopni Celsjusza, możemy wyjąć je z grilla.
  7. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można posypać posiekaną kolendrą.
  8. Podudzia z kurczaka gotowe! Smacznego! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Podudzia z kurczaka z grilla 45 min 3 osoby Podudzia z kurczaka z grilla
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *