Podpłomyki z grilla ziemniaczano-porowe z gorgonzolą
Szukasz oryginalnego dania? Wypróbuj podpłomyki z grilla ziemniaczano-porowe z gorgonzolą – danie, które zachwyci Twoje podniebienie i oczaruje gości. Imponująca kombinacja świeżych składników tworzy harmonijną symfonię smaków. Ziemniaki i por, delikatnie grillowane, wyróżnia naturalna słodycz, a ich chrupiąca konsystencja wspaniale kontrastuje z kremową gorgonzolą.
Przygotuj podpłomyki z grilla ziemniaczano-porowe z gorgonzolą i pozwól sobie na chwilę kulinarnej magii, która zachwyci wszystkich wokół! Podpłomyki z grilla, delikatnie skropione dobrej jakości oliwą z oliwek, posypane chrupiącymi kawałkami ziemniaków, skarmelizowanym porem i obficie posypane serem gorgonzola oraz mozzarella. Ta kombinacja to niewiarygodne połączenie! Czekają na Ciebie intensywne smaki, harmonia chrupiących warstw oraz rozpływający się ser, które zaserwują Twoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę. Gotowy na kulinarne doznania? Sprawdź koniecznie nasz przepis!
Do przepisu będzie potrzebny kamień do pizzy. Dzięki temu ciasto idealnie się przypiecze i będzie wyjątkowo chrupiące.
Podpłomyki przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Do zdejmowania podpłomyka przydadzą się rękawice aramidowe.
Przepis na podpłomyki z grilla pochodzi z książki Webera: Wegetariańskie przysmaki.
Składniki
- Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml wody (w letniej temperaturze)
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- Składniki
- 12 małych, młodych ziemniaczków
- 2 duże pory, tylko białe i jasnozielone części
- 175 g mozzarelli
- 150 g gorgonzoli
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 1 i 1/4 łyżeczki siekanych liści rozmarynu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- Dodatkowo
- Papier do pieczenia
- Olej ryżowy
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, a następnie dolewamy 300 ml wody. Woda powinna mieć letnią temperaturę – zbyt gorąca woda zabije drożdże, a zbyt zimna sprawi, że nie wyrosną odpowiednio. Dodajemy 2 łyzżki oliwy z oliwek.
- Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Po tym czasie powinno być sprężyste, elastyczne i ładnie odchodzić od rąk.
- Ciasto przekładamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło przez czas 1,5 h.
- Na palniku bocznym zagotowujemy wodę, dodajemy sól. Do gotującej się wody dodajemy młode ziemniaczki. Garnek lub patelnię przykrywamy. Ziemniaczki gotujemy około 10 minut, aby nie były zbyt miękkie.
- W tym czasie wracamy do wyrośniętego ciasta drożdżowego – podsypujemy je mąką i zagniatamy.
- Po wyrobieniu ciasta formujemy je w 4 kulki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Podgotowane ziemniaczki wyjmujemy z patelni i przekładamy do miski, aby ostygły. Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół na desce, a następnie w plastry o szerokości 1 cm.
- Ziemniaki wrzucamy do miski i mieszamy je z oliwą, posiekanym rozmarynem i solą. Podsmażamy je na palniku bocznym patelni grillowej. Ziemniaczki co jakiś czas mieszamy, żeby smażyły się równomiernie.
- W tym czasie kroimy jasnozieloną część pora. Warzywo kroimy na paseczki.
- Pora wrzucamy na patelnię i przesmażamy pod przykrywką.
- Grilla rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Umieszczamy w nim kamień do pizzy, który rozgrzewamy przez około 20 minut.
- Papier do pieczenia spryskujemy delikatnie olejem. Układamy na nim ciasto i rozkładamy je bardziej na boki.
- Podpłomyk na papierze do pieczenia przekładamy na rozgrzany kamień do pizzy.
- Podpłomyk odwracamy po 3 minutach. Do tego czasu przygotowujemy sobie pozostałe podpłomyki na papierze do pieczenia.
- Podpłomyk zdejmujemy z grilla i wykładamy na niego ziemniaczki, pora, gorgonzolę i mozzarellę. Całość oprószamy świeżym pieprzem i delikatnie kropimy oliwą.
- Umieszczamy w rozgrzanym grillu na około 3 minuty.
- Podpłomyki z grilla gotowe!
Przepis wideo:
play
Podpłomyki z grilla ziemniaczano-porowe z gorgonzolą