Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym - Grill360
Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym
30 min 2 osoby <30 zł

Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym

Na profilach społecznościowych Lala Company przeważają pomysły na śniadania. Uwielbiamy przygotowywać je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

„Nie mamy wątpliwości, że nasza ulubiona forma słodkiego śniadania to placuszki owocowe a’la pancakes. Wyglądają bardzo efektownie, a wbrew pozorom są proste w przygotowaniu. Można z nimi eksperymentować na setki różnych sposobów. Nigdy nie zrobiłyśmy placków z grilla dwa razy w ten sam sposób. Tym razem do masy dodałyśmy białko konopne. ” Ewa i Natalia

Placuszki z grilla najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Tworząc cykl śniadań dla Grill360.pl, pierwszy raz zrobiłyśmy nasze sztandarowe śniadanie w wersji grillowanej. Wyszło genialnie! Duży plus to możliwość jednoczesnego przygotowania wszystkich składników na tej samej powierzchni. Egzamin zdał tu grill gazowy o szerokim ruszcie. Grillując razem placki ze śliwkami – śniadanie nabiera niesamowitego owocowego zapachu.

Przepis na słodkie placuszki ze śliwkami i musem z sezonowych owoców to dosłownie lato na talerzu.

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  • 50 g płatki owsiane
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 20 g białko konopne
  • 50 ml mleko roślinne
  • 7 g olej kokosowy
  • 80 g truskawki
  • 80 g borówki amerykańskie
  • 5 śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 20 g dowolne orzechy

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie placków z musem z sezonowych owoców zaczynamy od rozgrzania grilla gazowego marki Broil King do 170 stopni.
  2. Truskawki kroimy i razem z borówkami przekładamy do rondelka. Polewamy miodem. Rondelek z owocami stawiamy na ruszcie i zostawiamy tam na czas przygotowywania śniadania. Co jakiś czas mieszamy.
  3. Kolejnym krokiem do przygotowania placuszków owocowych jest zmiksowanie płatków owsianych, białka konopnego, banana i jajka na gładką masę.
  4. Rozgrzaną płytę grilla smarujemy olejem kokosowym. W tym celu najlepiej użyć pędzla silikonowego marki Broil King. Z masy formujemy około 6 placuszków i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Przewracanie placków ułatwi łopatka marki Broil King.
  5. Placki owocowe już prawie gotowe. Śliwki oraz banana kroimy w plastry. Pokrojone owoce umieszczamy na ruszcie. Śliwki grillujemy około 3 minuty, a banany po 30 sekund z każdej strony.
  6. Na płycie grilla układamy orzechy włoskie i prażymy do delikatnego zarumienienia.
  7. Placki z grilla układamy na talerzu przekładając na zmianę musem i owocami. Dekorujemy resztą grillowanych owoców oraz prażonymi orzechami.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Flambirowane brzoskwinie 15 min 2 osoby Wideo Flambirowane brzoskwinie
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *