Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Placki ziemniaczane z grilla gazowego | Grill360
Placki ziemniaczane z grilla gazowego
30 min 3 osoby <30 zł

Placki ziemniaczane z grilla gazowego

Kto nie lubi chrupiących placków ziemniaczanych? Ten przysmak przygotujesz błyskawicznie na grillu gazowym. Możesz zaserwować je jako kolację albo obiad, podawać na słodko z cukrem, jogurtem lub sosem gulaszowym. Możliwości jest mnóstwo!

Placki ziemniaczane to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Dzięki rozwiązaniom na nowoczesnych grillach gazowych, możesz bez problemu przygotować je dla swoich gości na świeżym powietrzu. Przyda się plancha lub patelnia żeliwna i duża ilość oleju. Aby otrzymać złociste i chrupiące placki ziemniaczane, odsącz starte ziemniaki na sicie. Dzięki pozbyciu się nadmiaru wody, ograniczysz ilość mąki dodawanej do placków. Zbyt duża ilość mąki często powoduje, że placki ziemniaczane wychodzą zbyt twarde.

Podczas przygotowania placków, warto zastosować łopatkę, aby bez problemu odwrócić placki ziemniaczane na drugą stronę.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  •  olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach, odsącz je na sicie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto.
  2. Następnie w grillu umieść patelnię żeliwną lub planchę ze stali nierdzewnej. Rozgrzej grilla do 200 stopni.
  3. Wlej olej i rozgrzej. Oleju musi być na tyle dużo, by placuszki były zanurzone przynajmniej do połowy.
  4. Ostrożnie wlej ciasto do gorącego tłuszczu za pomocą dużej łyżki.
  5. Po ok. 1-2 minutach obróć placki i piecz z drugiej strony do uzyskania pożądanego zrumienienia.
  6. Wyjmij, osusz na desce lub sicie wyłożonym ręcznikami papierowymi.
  7. Placki ziemniaczane z grilla gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki z grilla elektrycznego 90 min 4 osoby Ziemniaki z grilla elektrycznego
Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym 60 min 2 osoby Wideo Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *