Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami - przepis na danie z grilla Weber
Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber
30 min 4 osoby <30 zł

Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber

Przepis na pyszną pizzę z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami na grilla , specjalnie z okazji międzynarodowego dnia pizzy!

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  •  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 500 g dużych krewetek obranych i wypatroszonych
  • 800 g ciasta na pizzę domowego lub kupnego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  •  Mąka
  • 1 szklanka bazyliowego pesto (ok. 200 g)
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w plasterki)

Przygotowanie:

  1. W misce zmieszaj składniki marynaty i zamarynuj w nich krewetki na 15 minut (w temperaturze pokojowej). Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze (175-230 stopni Celsjusza).
  2. Podziel ciasto na połowę. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmaruj połową łyżeczki oliwy każdy. Na każdym kawałku papieru do pieczenia połóż jedną połowę ciasta i uformuj z niego okrągły placek o grubości około 1 cm. Posmaruj oba placki resztą oliwy. Pozostaw placki na 5-10 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Oczyść ruszt grilla za pomocą szczotki. Grilluj krewetki metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze. Pokrywa powinna być zamknięta, a czas grillowania nie powinien przekraczać 2-4 minut, do czasu aż krewetki stracą różowy kolor. W trakcie grillowania  możesz obrócić je raz lub dwa. Po zdjęciu z grilla odstaw krewetki do ostygnięcia, a następnie przekrój je wzdłuż.
  4. Teraz grilluj placek nakryty papierem do pieczenia (papier musi znajdować się NA placku). Grilluj metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze i przy zamkniętej pokrywie, aż placki zarumienią się (2-5 minut).
  5. Następnie zdejmij papier i wyrzuć go. Obróć placki, posmaruj je pesto i ułóż krewetki, owczy ser oraz suszone pomidory. Grilluj pizze metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie chrupiące. Możesz lekko obracać pizze, aby była równo wypieczona. Po zdjęciu z grilla pokrój pizze na kawałki i podawaj.

Zobacz również:

Pizza z pesto bazyliowym 60 min 2 osoby Pizza z pesto bazyliowym
Pizza z kiełbasą, pomidorami i bazylią 30 min 4 osoby Pizza z kiełbasą, pomidorami i bazylią
Pizza włoska z grilla 2h >5 osób Wideo Pizza włoska z grilla