Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Pizza z grilla elektrycznego ? przepis na chrupiącą pizzę | Grill360
Pizza z grilla elektrycznego
15 min >5 osób <30 zł

Pizza z grilla elektrycznego

Pizza z grilla elektrycznego? Żaden problem – musisz tylko konkretnie nagrzać kamień w grillu. Weber Pulse rozgrzewa się do temperatury ponad 300 stopni – to w zupełności wystarczy do zrobienia pizzy!

 

„Jeżeli grillujesz na grillu Weber Pulse lub nie masz grilla z bocznym palnikiem i nie możesz zredukować pomidorów – po prostu upiecz je, obierz i rozgnieć widelcem! Będą lepsze od każdego sosu!” Kacper Salzman

Pizza – znana na całym świecie, uwielbiana i ceniona przez miliony smakoszy. Do przygotowania bardzo smacznej pizzy wcale nie musisz mieć specjalnego pieca. Dzięki grillowi elektrycznemu, możesz przygotować ją nawet u siebie w domu w środku zimy! Kluczem do przygotowania chrupiącej pizzy z grilla elektrycznego, jest solidne rozgrzanie grilla. Grill Weber Pulse należy rozgrzać maksymalnie – w zależności od prądu i warunków atmosferycznych powinien osiągnąć temperaturę 280-315 stopni. Musisz pamiętać także, aby pizzę położyć na bardzo mocno rozgrzany kamień do pizzy.

Jeżeli grillujesz na grillu gazowym – odkręć wszystkie kurki na maxa – w zależności od modelu grilla, w Weberach powinieneś osiągnąć podobną temperaturę jak w Pulse. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin węgla drzewnego – osiąga wyższą temperaturę niż brykiet.

Mogą zainteresować Cię też nasze inne przepisy na pizzę. Sprawdź! 

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 0,6 l ciepłej wody
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 100 g mozzarelli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 20 g soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  •  posiekana bazylia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie wsyp do miski: wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, następnie dodaj mąkę i sól.
  2. Wyrabiaj ciasto przynajmniej 10 minut (ustaw timer), gdy zrobi się elastyczne, zafoliuj lub przykryj i odłóż do pierwszego wyrastania na 1 h w ciepłe miejsce – może być ruszt ciepłego grilla.
  3. Podziel ciasto na 8-10 kulek. Zawijaj brzegi każdej kulki do środka, żeby napowietrzyć ciasto. Kulka musi się zrobić sprężysta i twarda. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Pomidory posmaruj olejem, przełóż je na ruszt i upiecz na grillu rozgrzanym do połowy (180-200 stopni).
  5. Pomidory zdejmij z grilla, chwilę wystudź, obierz ze skórki i wytnij nożem twardy środek.
  6. Zmiażdż widelcem. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i bazylią do smaku, następnie dopraw octem.
  7. Uformuj placek. Włosi nie uznają wałka. Jeżeli chcesz być jak Włoch, użyj jednej z poniższych metod do uformowania pizzy:  a) Delikatnie nakłuwaj placek palcami od środka do zewnątrz: 1, 2, 3, b) Obracaj plackiem na desce, rozciągając go coraz bardziej ,  c) Rozciągaj placek, delikatnie trzymając w powietrzu: 1, 2 – tutaj grawitacja zrobi część pracy, d) Podrzucaj do góry jak kolesie na filmach. Powodzenia. 😉
  8. Przygotuj gotowy placek do dalszego etapu.
  9. Posmaruj placek pomidorami. Celowo użyłem do tego widelca – interesuje nas miąższ, a mniej woda, która na pewno wypłynie z pomidorów – z tego zrób sobie krwawą mary 😉
  10. Pizzę posyp mozzarellą i dodaj takie dodatki, na jakie masz ochotę.
  11. Grilla elektrycznego Weber Pulse należy rozgrzać maksymalnie – w zależności od prądu i warunków atmosferycznych powinien osiągnąć temperaturę 280-315 stopni.
  12. Użyj łopaty obsypanej mąką do przeniesienia pizzy na grill.  UWAGA – nie składamy pizzy na łopacie. W czasie upału ciasto się do niej przyklei.
  13. Pizzę kładziemy na dobrze nagrzany kamień. Powinien się nagrzewać przynajmniej 15-20 minut. Grillujemy 3-5 minut – przede wszystkim sprawdź, czy spód dostaje koloru.
  14. Po kilku minutach pizza z grilla elektrycznego jest gotowa! Przekładamy ją za pomocą łopaty na talerz lub deskę.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla – francuska pizza z Creme Fraiche 2h 2 osoby Wideo Pizza z grilla – francuska pizza z Creme Fraiche
Pizza wegańska z grilla 30 min 3 osoby Pizza wegańska z grilla
Pizza wegetariańska z grilla 45 min 3 osoby Pizza wegetariańska z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *