Pizza wegetariańska z grilla
Pizzę kochają wszyscy! To bardzo proste i szybkie włoskie danie. Zwłaszcza, gdy postanowimy przygotować je na grillu. Gwarantujemy, że będzie to świetna alternatywa dla tradycyjnych potraw z rusztu. Przygotowanie pizzy wegetariańskiej z grilla to też świetna zabawa – każdy gość może zrobić własną wersję na bazie ulubionych składników.
Przepis na pizzę wegetariańską z grilla to idealny pomysł na zaskoczenie i zaangażowanie gości we wspólne przygotowania dania. Kruche ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej stanowi doskonałą bazę dla lekkich dodatków, takich jak: orzechy, ser kozi i rukola. Kolorowa i zdrowa propozycja dla wszystkich miłośników zdrowego stylu życia!
Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl
Składniki
- Składniki na ciasto
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżki soli himalajskiej
- 325 ml ciepłej wody
- 1 saszetka suszonych drożdży - 7g
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- Składniki do pizzy
- 50 g koncentrat pomidorowy
- 20 g oliwa
- 2 g oregano
- 2 g sól himalajska
- 2 g pieprz
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 50 g kozi ser (rolada)
- 30 g orzechy włoskie
- 15 g rukola
Przygotowanie:
- Przygotowanie pizzy wegetariańskiej z grilla zaczynamy od ciasta. Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i oliwę, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty.
- Dodajemy mąkę wraz z solą i delikatnie mieszamy składniki. Po chwili zaczynamy wyrabiać ciasto na pizzę bez mięsa, aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
- Wyjmujemy ciasto z miski na stolnicę podsypaną mąką i formujemy kulę. Dzielimy ją na 4 części, formujemy okrągłe placki, które będą stanowiły podstawę pizz wegetariańskich z grilla.
- Grilla marki Broil King rozgrzewamy do 180 stopni.
- Przygotowanie pizzy z kozim serem rozpoczynamy od rozwałkowania ciasta tak, aby wielkością i kształtem odpowiadała kamiennej płycie (kamień do pizzy marki Broil King).
- Koncentrat, oliwę i przyprawy do pizzy bez mięsa mieszamy dokładnie, a powstałym sosem smarujemy ciasto.
- Na wierzchu pizzy wegetariańskiej układamy pokrojone pomidorki, kozi ser, oraz posiekane orzechy włoskie.
- Kamień z pizzą z kozim serem wkładamy do rozgrzanego grilla i zostawiamy do momentu, aż brzegi ciasta będą delikatnie zarumienione (ok 6-7 minut).
- Wyjmujemy pizzę wegetariańską z grilla i posypujemy świeżą rukolą.