Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Pierś z kurczaka w marynacie | Grill360
Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem
90 min 2 osoby <60 zł

Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem

Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej, grillowana metodą odwróconą – będzie soczysta i pełna smaku. Rozpoczynamy od grillowania w niskiej temperaturze, a na koniec dopiekamy mięso w wysokiej temperaturze.  Na rozgrzanym ruszcie możesz także zrobić dodatki – grillowana pierś z kurczaka świetnie komponuje się z opiekanymi pomidorami.

„Wybór sprzętu do metody odwróconej? ZAWSZE grill ceramiczny - tym razem Kamado Joe. Ma genialne możliwości zarówno w pieczeniu w niskiej temperaturze, ale też bez problemu można z tego grilla zrobić piekielną maszynę. ” Kacper Salzman

W dzisiejszym przepisie poznasz sposób na grillowanie piersi z kurczaka metodą odwróconą. Polega ona na tym, że najpierw pieczemy środek mięsa w niskiej temperaturze, a następnie karmelizujemy mięso w wysokiej. Ta metoda grillowania świetnie sprawdzi się na ceramicznych grillach węglowych – w naszym przepisie pierś z kurczaka w marynacie była pieczona na grillu Kamado Joe.

Przeczytaj też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Metoda odwrócona świetnie sprawdza się w przypadku steków, ale nie tylko – pierś z kurczaka grillowana w ten sposób będzie idealnie wypieczona i  niezwykle soczysta. Warto kontrolować temperaturę mięsa w środku, aby mieć pewność, że efekt będzie doskonały – termometr do grillowania powinien osiągnąć wartość 70 stopni Celsjusza. Temperatura na grillu na początku powinna wynosić około 120 stopni, a na koniec należy grillować pierś z kurczaka w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Rozgrzany ruszt można także wykorzystać do przygotowywania dodatków do mięsa – w tym przepisie będą to pomidory.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  •  
  •  Marynata
  • 1 cytryna (sórka oraz sok)
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej szałwi
  • 1 szalotka - posiekana drobno
  • 2  łyżki czarnej gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  •  
  •  Pomidor
  • 2 duże pomidory
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1,5 łyżki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu
  •  szczypta soli
  •  oliwa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania piersi z kurczaka w marynacie, a następie zajmij się rozpalaniem grilla.
  2. Do miski z kawałkami kurczaka wlej oliwę.
  3. Następnie utrzyj na tarce skórkę cytryny i wyciśnij z niej sok.
  4. Wyciśnij na prasce dwa ząbki czosnku.
  5. Dodaj przyprawy, szałwię oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę.
  6. Dokładnie obtocz w marynacie piersi z kurczaka.
  7. Jeśli korzystasz z grilla węglowego Kamado Joe, zamontuj deflektor, a ruszt umieść na najwyższej pozycji. Wyloty powietrza otwórz na 2/3, a wloty do połowy. Przygotowane mięso ułóż na ruszcie rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza.
  8. Grilluj pierś z kurczaka w marynacie przez około 30-40 minut.
  9. W czasie, gdy piersi z kurczaka pieką się na ruszcie, przejdź do przygotowania pomidora. Zacznij od wymieszania przypraw z bułką tartą.
  10. Następnie odetnij górę pomidora, polej oliwą i posyp mieszanką przypraw z bułką tartą.
  11. Gdy pierś z kurczaka w marynacie będzie całkowicie upieczona, usuń deflektor, a ruszt opuść do najniższej pozycji. Temperatura mięsa w środku powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.
  12. Połóż pomidory na ruszcie, obok grillowanych kawałków kurczaka. Jeśli grillujesz na grillu węglowym – otwórz całkowicie wloty i wyloty powietrza.
  13. Grilluj kurczaka i pomidora w temperaturze 250 stopni Celsjusza jeszcze 2-3 minuty z każdej strony.
  14. Pierś z kurczaka w marynacie gotowa. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej 90 min 2 osoby Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
Hinduskie szaszłyki z kurczaka 4h >5 osób Hinduskie szaszłyki z kurczaka
Kurczak z grilla Tikka Masala 4h 4 osoby Kurczak z grilla Tikka Masala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *