Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Picanha – brazylijski stek z grilla | Grill360
Picanha – brazylijski stek z grilla
60 min 4 osoby < 300 zł

Picanha – brazylijski stek z grilla

Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznej Brazylii, gdzie smak i aromat spotykają się w wyjątkowym daniu – picanha, brazylijski stek z grilla. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz zaledwie dwóch składników i rożna obrotowego. Zaczynajmy!

Picanha to wyjątkowe i smakowite danie, które jest prawdziwą gwiazdą brazylijskiej kuchni. Sirloin cap, w Polsce znany również jako rumsztyk, to stek wycinany z czubka wołowiny pierwszej krzyżowej z doskonałej rasy Angus sezonowany 3-4 tygodnie. Soczyste, aromatyczne i pełne charakteru mięso wyróżnia się swoją unikalną warstwą tłuszczu, która nadaje mu niezwykłego smaku i konsystencji. Jeśli jesteś miłośnikiem grillowania i poszukujesz nowych, ekscytujących smaków – picanha będzie doskonałym wyborem.

Prezentowane danie zostało wykonane na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo z palnikiem rożna. W przepisie niezbędny będzie również rożen obrotowy ze szpikulcem, który wykorzystamy do pieczenia mięsa. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki

  • 1000 g steku Picanha
  •  płatki soli

Przygotowanie:

  1. Wykonanie przepisu rozpoczynamy od pokrojenia steka na 3-4 równe kawałki – każdy kawałek powinien mieć szerokość około 2-3 palców. Następnie układamy mięso w kształcie litery U na szpikulcu rożna obrotowego i obficie posypujemy solą.
  2. Odpalamy grilla Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo, włączamy palnik rożna i ustawiamy go na pełną moc. Po krótkiej fazie nagrzewania rożen wraz z picanhą mocujemy na grillu i uruchamiamy silnik rożna.
  3. Po około 20-30 minutach ostrym nożem odcinamy z mięsa pierwsze plastry. Następnie ponownie solimy picanhę i wkładamy z powrotem do grilla. Ten krok powtarzamy jeden po drugim, aż mięso zostanie całkowicie odcięte.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy Top Blade z gremolatą 30 min 2 osoby Stek wołowy Top Blade z gremolatą
Empanady z szarpaną wieprzowiną 60 min 4 osoby Empanady z szarpaną wieprzowiną
Stek Tomahawk z grilla gazowego 45 min 2 osoby Stek Tomahawk z grilla gazowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *